Dobar posao

Alfa ženka uzvraća udarac

U bespoštednoj borbi spolova i žene koriste svoje adute
Alfa mužjaci čuvajte se – dolaze žene koje će vas na vlastitom terenu ‘pojesti’. Čini se kako suvremene žene imaju više petlje u dvoranama za sastanke od muškaraca. Neki istraživači smatraju da je tomu tako jer oponašaju muškarce kada je riječ o poslovnim potezima.

Agresivan pristup u vođenju koji preuzimaju od svojih muških kolega mogu, međutim, polučiti negativne učinke. Zaposlenici koji rade pod ‘alfa ženkom’ lošije će s njom surađivati, što će za posljedicu imati i lošije rezultate od onih zaposlenika čija je šefica umjerenijeg, odnosno manje nametljivog pristupa.

Znanstvenici na Sveučilištu u Londonu otkrili su kako žene koje potiskuju svoje urođene vještine, u poslovnom okruženju i odnosu s kolegama, mogu biti sklonije sukobima i negativnostima od onih koje se oslanjaju na tipične ženske osobine poput suosjećajnosti i dobre komunikacije s ljudima.



Istraživanjem su se ispitivale rukovoditeljske sposobnosti starijih stručnjaka u pet NHS bolnica u Londonu, no istraživači tvrde kako se ista saznanja mogu lako primijeniti na bilo koju profesiju.

Otkrili su kako se dio starijih menadžerica udaljilo od ‘zdrave nametljivosti', a umijesto toga su radije oponašale ‘agresivan pristup’ svojih muških kolega.

Većina takvih šefica počela je živcirati kolege koji su zbog toga ostvarivali lošije rezultate. Pritisak, razgovori s visoka te prevelika očekivanja od zaposlenika koja se žele ostvariti pod svaku cijenu, na koncu se pokazalo kao potpuno kontraproduktivno.



Profesorica Paula Nicholson sa Sveučilišta u Londonu, tvrdi kako najbolje menadžerice imaju veću ‘emocionalnu inteligenciju’ od onih koji ne ostvaruju tako visoke poslovne rezultate.

Ove, pak, s nižim rezultatima uvjerene su da se moraju ponašati upravo poput muškaraca kako bi opstale u muškom svijetu, odnosno poslovnom krugu osoba željnih moći.

Žene, međutim, imaju brojnih kvaliteta i prednosti pred muškarcima kada je o uspješnom poslovanju riječ.

Njihov stil ophođenja očituje se u odnosu s kolegama i klijentima, u prosudbi i ‘ženskom instinktu’, osjetljivosti i psihološkoj pronicljivosti – što uvelike pomaže pri ostvarivanju višestrukih ciljeva na poslovnom planu. 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Uz sve tabue i zablude koje okružuju žensko intimno zdravlje i daju krivu perspektivu u kritičkim raspravama, teško je odvojiti istinu od mitova.

Zanimljivosti

Manje od dvadeset dana dijeli nas od Makarska Opena hosted by Valamar pa je direktor turnira Feliks Lukas u Business Clubu 5 u Zagrebu...

Zanimljivosti

Konferenciju su otvorile inspirativne priče pet mama poduzetnica koje su uz djecu gradile svoj biznis.

Drama Queen

Moja 'slobodna žena' ne očekuje spasitelja jer je sama svoj vitez, spremna za borbu i trijumf nad svakim izazovom koji joj život baci pod...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version