Gastronomija

Bečki gulaš

Svaka obitelj ima svoj način pripreme ovog, inače, mađarskog jela

Kako sam već prije nekog vremena objavila recept za gulaš od tikve, bio bi red objaviti i recept za pravi Bečki gulaš od govedine. Gulaš je pastirsko jelo koje potječe iz susjedne Mađarske a može se pripremati i mesom divljači ali i s pilećim i svinjskim mesom. Pravi Bečki gulaš bi morao biti s govedinom, a postoji i takozvana Gulaš juha koja je rjeđa i u sebi često ima krumpir. Ali kao i kod pašticade, variva i sličnih jela, svaka obitelj ima svoj posebni način pripreme. Gulaš se isplati pripremiti i u većim količinama te zamrznuti u porcijama, za dane u tjednu kada kasno dolazite s posla i ne stignete kuhati. Poslužiti uz krumpire, rižu, tjesteninu ili njoke te zelenu salatu.

‘Pravi’ bi gulaš morao u sebi na kilogram mesa imati i kilogram crvenog luka ali kako luk poprilično nadima, preporučujem ga smanjiti na minimum.

Sastojci:

  • 2 srednje velike glavice luka
  • 800 g do 1 kg govedine ili teletine
  • kim
  • mažuran
  • 2 režnja češnjaka
  • nekoliko žličica paprike u prahu
  • čaša crnog vina
  • lovorov list (cca. 3-4)
  • ulje, sol, papar
  • goveđa ili povrtna juha za podlijevanje, a ako nemate onda je dobra i voda
  • Po želji se može dodati i svježe smokve ili suhe šljive ili brusnice i grožđice. Ja često dodajem i muškatnog oraščića te malo cimeta.

Priprema:

Luk grubo narezati i peći na vrućem ulju. Dodati meso i zasmeđiti ga sa svih strana. Potom dodati crvenu papriku i peći dok ne zamiriši (par sekundi) pa ugasiti s malo vina. Dodati češnjak i sol. Promiješati i dodati malo juhe ili vode. Kuhati na srednje jakoj do slaboj vatri uz stalno podlijevanje i miješanje. Treba paziti da u tavi nikad nema previše vode jer tako meso gubi na okusu.

Tko želi napraviti gulaš s gljivama, može narezati svježe gljive i kratko prepeći u tavi s maslacem i dodati gulašu pred sam kraj kuhanja. U ovom gulašu sa slike nalazi se i nekoliko svježih smokava koje su ga ugodno obogatile.

U Beču ćete gulaš dobiti poslužen s kiselim vrhnjem ili čak kiselim ili slanim krastavcem, ovisi o kojem se gulašu radi (ovaj potonji se često naziva i fijaker gulaš). Ponekad se povrh gulaša posluži i jaje na oko.

(Marina kuharica)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Svakodnevnu brzinsku možete napraviti od tunjevine iz staklenke ili konzerve, ako nemate druge pri ruci.

Gastronomija

Spadate li u ljubitelje curryja i kod kuće možete postići efekt onog iz restorana!

Gastronomija

Guacamole je jedno od najpoznatijih meksičkih jela i vjerujem da mu se u Meksiku izrada razlikuje od obitelji do obitelji. 

Gastronomija

Ukusni keksići za zaljubljene.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version