Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Bečki gulaš

Svaka obitelj ima svoj način pripreme ovog, inače, mađarskog jela

Kako sam već prije nekog vremena objavila recept za gulaš od tikve, bio bi red objaviti i recept za pravi Bečki gulaš od govedine. Gulaš je pastirsko jelo koje potječe iz susjedne Mađarske a može se pripremati i mesom divljači ali i s pilećim i svinjskim mesom. Pravi Bečki gulaš bi morao biti s govedinom, a postoji i takozvana Gulaš juha koja je rjeđa i u sebi često ima krumpir. Ali kao i kod pašticade, variva i sličnih jela, svaka obitelj ima svoj posebni način pripreme. Gulaš se isplati pripremiti i u većim količinama te zamrznuti u porcijama, za dane u tjednu kada kasno dolazite s posla i ne stignete kuhati. Poslužiti uz krumpire, rižu, tjesteninu ili njoke te zelenu salatu.

‘Pravi’ bi gulaš morao u sebi na kilogram mesa imati i kilogram crvenog luka ali kako luk poprilično nadima, preporučujem ga smanjiti na minimum.

Sastojci:

  • 2 srednje velike glavice luka
  • 800 g do 1 kg govedine ili teletine
  • kim
  • mažuran
  • 2 režnja češnjaka
  • nekoliko žličica paprike u prahu
  • čaša crnog vina
  • lovorov list (cca. 3-4)
  • ulje, sol, papar
  • goveđa ili povrtna juha za podlijevanje, a ako nemate onda je dobra i voda
  • Po želji se može dodati i svježe smokve ili suhe šljive ili brusnice i grožđice. Ja često dodajem i muškatnog oraščića te malo cimeta.

gulas

Priprema:

Luk grubo narezati i peći na vrućem ulju. Dodati meso i zasmeđiti ga sa svih strana. Potom dodati crvenu papriku i peći dok ne zamiriši (par sekundi) pa ugasiti s malo vina. Dodati češnjak i sol. Promiješati i dodati malo juhe ili vode. Kuhati na srednje jakoj do slaboj vatri uz stalno podlijevanje i miješanje. Treba paziti da u tavi nikad nema previše vode jer tako meso gubi na okusu.

Tko želi napraviti gulaš s gljivama, može narezati svježe gljive i kratko prepeći u tavi s maslacem i dodati gulašu pred sam kraj kuhanja. U ovom gulašu sa slike nalazi se i nekoliko svježih smokava koje su ga ugodno obogatile.

U Beču ćete gulaš dobiti poslužen s kiselim vrhnjem ili čak kiselim ili slanim krastavcem, ovisi o kojem se gulašu radi (ovaj potonji se često naziva i fijaker gulaš). Ponekad se povrh gulaša posluži i jaje na oko.

(Marina kuharica)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Guacamole je jedno od najpoznatijih meksičkih jela i vjerujem da mu se u Meksiku izrada razlikuje od obitelji do obitelji. 

Gastronomija

Ukusni keksići za zaljubljene.

Gastronomija

Ukusno riblje predjelo.

Gastronomija

Gurmanski recept za božićni ručak.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.