Budi fit

Biotex – odjeća sa senzorima

Inteligentni tekstil sadržava senzore koji mogu pratiti sastav tjelesnih tekućina poput krvi i znoja.
Europski znanstvenici koji sudjeluju u programu Biotex, koji financira Europska komisija, razvijaju odjeću koja će moći pratiti zdravlje osobe koja je nosi.

Osim zdravstvene, korist će biti i financijska, jer će se smanjiti troškovi dijagnostike u ambulantama i bolnicama.

Praćenje ozlijeđenih sportaša i kroničnih bolesnika

Takozvani inteligentni tekstil sadržava senzore koji mogu pratiti sastav tjelesnih tekućina poput krvi i znoja. Prikupljene podatke obrađuje mikroprocesor.

Prema riječima istraživača, takva će odjeća primjenu naći u praćenju zdravlja pacijenata koji su tek izašli iz bolnice te kod ozlijeđenih sportaša ili ljudi oboljelih od kroničnih bolesti.

U budućnosti će se rabiti senzori sposobni za praćenje zacjeljivanja rana, uočavanje abnormalnosti u metabolizmu te rano dijagnosticiranje bolesti i infekcija.

Tek razvijen prototip

U projektu u kojem sudjeluje osam znanstvenih institucija iz Švicarske, Francuske, Italije i Irske – Centre Suisse d´Electronique et de Microtechnique, Commissariat à l’Energie Atomique, Smartex, University of Pisa, Thuasne, Penelope, Sofileta i Dublin City University – tek je razvijen prototip nove odjeće, a sljedeći je korak njegovo testiranje na skupini dobrovoljaca.

Znanstvenici napominju kako takva odjeća ipak neće potpuno zamijeniti tradicionalne dijagnostičke metode. No svakako će biti dragocjena pomoć klasičnoj medicini.

Trenutačni pionirski koraci najavljuju velike mogućnosti pa očekujemo da će odjeća s medicinskim senzorima za desetljeće ili dva biti djelić masovne potrošačke elektronike kao što su danas mobiteli, dlanovnici ili prijenosna računala.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Sindrom policističnih jajnika ili skraćeno PCOS (engl. policystic ovary syndrome) čest je zdravstveni poremećaj u žena reproduktivne dobi.

Darivanje

Trideset godina nakon što je prvi put objavljena, knjiga ˝Muškarci su s Marsa, žene su s Venere˝ostala je najutjecajniji i najprodavaniji priručnik za veze.

Savjeti stručnjaka

Termogeni učinak hrane sličan je učinku koji na tijelo ima fizička aktivnost.

Suncokreti na oblacima

Često mi kažu: „Uh, komotna si...“ Odgovor je uvijek isti. Da, jesam, komotna sam jer mi se može, jer si to želim...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version