Fina aroma žutog čaja
Unatoč žutoj boji, sadržava iste antioksidanse kao i zeleni čaj, no nema onaj prepoznatljivi, trpki okus koji je prisutan kod zelenog čaja i koji mnogima ne godi. Aroma žutog čaja je lagana, a često se njegov okus i miris opisuju kao svježi i voćni.
Žuti čaj dobiva se od listova i pupova biljke Camellia sinensis (čajevac), od koje se proizvode i ostale vrste čaja: crni, zeleni, oolong i bijeli čaj. Samo što žuti čaj fermentira i oksidira duže od zelenog čaja, no kraće od crnog i oolong čaja.
Faza sušenja je također sporija pa prepoznatljivu žutu boju čaja daju djelomično oksidirani listići. U ovakvom procesu sporog sušenja, žuti čaj gubi trpku notu tipičnu za zeleni čaj, tako da se mnogi kojima ne godi ta odlika, odlučuju na žuti.
Kako je napomenula, pripadaju skupini pet najučinkovitijih spojeva bilja (fitokemikalija) u borbi protiv karcinoma. Žuti čaj sadrži dijetalni enzim EGCG za koji su studije pokazale da pomaže bržem sagorijevanju suvišne masnoće, povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.
Jednostavnost i praktičnost pripreme
Franckov žuti čaj razlikuje se od drugih na našem tržištu po pomno odabranoj
Priprema se tako da se voda zagrije na 70 do 80 stupnjeva Celzijevih, prelije se vrećica i drži tri minute. Kupiti se može u hipermarketima po cijeni od 10, 50 kn.
Spominjajući brojne zdravstvene prednosti pijenja čaja, mr Karolyi je protumačila i "azijski paradoks". Naime, iako su Japanci strastveni pušači, ne obolijevaju od karcinoma pluća upravo zbog konzumacije zelenog čaja.
Dakle, sve blagotvorne i ljekovite osobine čaja, a posebice žutog dolaze ako se konzumiraju duže razdoblje. No, podrazumijeva se da su podržane ostalim oblicima zdravog života poput uravnotežene prehrane i redovne tjelovježbe.
In this article:debljina, dijetalni enzim EGCG, franck, mr Lada Gumhalter Karolyi, žuti čaj
You must be logged in to post a comment Login