Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Blagodati žutog čaja

Franck je prva tvornica u jugoistočnoj Europi koja je krenula u proizvodnju  žutog čaja.

Utjecaj žutog čaja na zdravlje, postaje sve značajniji, a posebno se ističe njegovo djelovanje na smanjenje masnog tkiva, budući sadrži dijetalni enzim – epigalokatehin-3-galat (EGCG).

Fina aroma žutog čaja

Unatoč žutoj boji, sadržava iste antioksidanse kao i zeleni čaj, no nema onaj prepoznatljivi, trpki okus koji je prisutan kod zelenog čaja i koji mnogima ne godi. Aroma žutog čaja je lagana, a često se njegov okus i miris opisuju kao svježi i voćni.

Žuti čaj dobiva se od listova i pupova biljke Camellia sinensis (čajevac), od koje se proizvode i ostale vrste čaja: crni, zeleni, oolong i bijeli čaj. Samo što žuti čaj fermentira i oksidira duže od zelenog čaja, no kraće od crnog i oolong čaja.

Faza sušenja je također sporija pa prepoznatljivu žutu boju čaja daju djelomično oksidirani listići. U ovakvom procesu sporog sušenja, žuti čaj gubi trpku notu tipičnu za zeleni čaj, tako da se mnogi kojima ne godi ta odlika, odlučuju na žuti.

– On sadrži antioksidanse koji imaju vrlo snažno antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje te sposobnost djelovanja na gubitak tjelesne mase. Antioksidansi u žutom čaju su vrste katehina/polifenola koji se smatraju jednim od najjačih antioksidansa prisutnih u hrani, objasnila je mr. sc. Lada Gumhalter Karolyi, dipl. ing, nutricionistica i rukovoditeljica službe za upravljanje kvalitetom u Francku.

Kako je napomenula, pripadaju skupini pet najučinkovitijih spojeva bilja (fitokemikalija) u borbi protiv karcinoma. Žuti čaj sadrži dijetalni enzim EGCG za koji su studije pokazale da pomaže bržem sagorijevanju suvišne masnoće, povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Jednostavnost i praktičnost pripreme

Franckov žuti čaj razlikuje se od drugih na našem tržištu po pomno odabranoj kvaliteti sirovina, a odlikuje ga i zdravstvena ispravnost sirovina. K tome, vrlo je jednostavan za pripremu, pa se zbog praktičnosti može ponijeti na posao, put, teretanu i tome slično.

Priprema se tako da se voda zagrije na 70 do 80 stupnjeva Celzijevih, prelije se vrećica i drži tri minute. Kupiti se može u hipermarketima po cijeni od 10, 50 kn.

Spominjajući brojne zdravstvene prednosti pijenja čaja, mr Karolyi je protumačila i "azijski paradoks". Naime, iako su Japanci strastveni pušači, ne obolijevaju od karcinoma pluća upravo zbog konzumacije zelenog čaja.

Dakle, sve blagotvorne i ljekovite osobine čaja, a posebice žutog dolaze ako se konzumiraju duže razdoblje. No, podrazumijeva se da su podržane ostalim oblicima zdravog života poput uravnotežene prehrane i redovne tjelovježbe.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

Društvenim mrežama kruže mnogi mitovi o mršavljenju, koji ponekad mogu biti i štetni za zdravlje te suprotni cilju da smršavite, pa ih vrijedi ‘protresti’,...

Savjeti stručnjaka

Nedostatak sna čini nas umornima zbog čega se tijekom dana manje krećemo. Istovremeno organizam žudi za visoko kaloričnom hranom.

Budi fit

Na dijeti smo, sad ovoj, sad onoj, redovno vježbamo, ali kilogrami stoje. Nesretni smo i gubimo motivaciju te nerijetko odustanemo od svega.

Istaknuto

Upoznajte nekoliko najčešćih razloga nakupljanja kilograma nakon 40-e i jednostavna rješenja

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.