Brownies je čokoladni kolač populariziran krajem devetnaestog stoljeća u SAD-u i Kanadi. Radi se o vrlo gustom i bogatom čokoladnom kolaču. Može biti fudgy ili cakey, ovisno o teksturi i gustoći, a najčešće uključuje orahe, bademe, lješnjake ili slične orašaste plodove ili čokoladni čips i neke druge sastojke. Varijacija koja je napravljena sa smeđim šećerom i bez čokolade se zove Blondie. Browniesi se uglavnom jedu jednostavno iz ruke i uglavnom uz mlijeko ili kavu. U restoranima se najčešće poslužuju topli uz sladoled ili preliveni šlagom. U posljednje vrijeme mogu se naći i u mnogim restoranima u Europi.
Potrebno:
140 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
150 g gorke čokolade
130 g maslaca
180 g šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
150 g krupno nasjeckanih oraha
Postupak:
1. Izmiješajte suhe sastojke brašno, prašak za pecivo i sol. Čokoladu natrgajte na manje kockice pa ju s maslacem otopite na pari. ostavite smjesu da se malo ohladi.
2. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva C. U prohlađenu čokoladu s maslacem umiksajte šećer, vanilin šećer te jedno po jedno jaje. Na smjesu istresite brašno s praškom za pecivo, pa pjenjačom dobro izmiješajte sve sastojke da dobijete glatko tijesto. Na kraju dodajte i orahe. Tijesto izlijte na namašćen pravokutni lim (20×30 cm), zagladite, stavite u pećnicu i pecite oko 30-ak minuta.
3. Kad je kolač pečen, izvadite ga i ostavite da se prohladi na zraku, pa ga narežite na ploške. Možete ih čuvati u kutiji s poklopcem i duže vrijeme.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login