Bruschette su već svima dobro poznati (izvorno talijanski) sendviči, napravljeni od prepečenog kruha i maslinova ulja. Mnogo je varijacija nadjeva brusketa, treba samo pustiti mašti na volju, spojiti neke dobro već poznate i spojive kombinacije i dobiti odlično toplo predjelo ili zagrizak, poput ovog u kojem smo mi uživali.
Smokva je slatka voćka, okusa sličnog medu, koja raste na manjem drvetu, a može biti zelena ili ružičasta. Najbolje uspjevaju u Grčkoj, Turskoj ili Španjolskoj, ali i uz cijelu našu Jadransku obalu. Beru se od srpnja do mjeseca studenog. Najukusnije su svježe iako su i one sušene odličnog okusa. Odlične su u pitama, štrudlama, raznim voćnim salatama, čak pizzama, a jedna od poznatijih kombinacija je i ona sa sirom, pršutom, piletinom ili janjetinom.
Sastojci (za 4 osobe):
2 kukuruzna kruha baquette
4-5 žlica maslinova ulja
200 g svježih smokava
100 g sira Pecorino, narezanog na tanke listiće
150 g parmskog (talijanskog) pršuta
nekoliko grančica svježe majčine dušice (timijana)
Postupak :
Baquette narežite ukoso, na kriškice debljine 1,5 cm. Kriškice premažite s po nekoliko kapi maslinova ulja pa ih poslažite na lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Pecite narezane kruščiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C, oko 5 minuta.
Pripremite Pecorino sir narezan na ploškice i pršut. Smokve narežite na tanke ploškice. Izvadite prepečene kriškice baquette kruha iz pećnice i na još vruće nadjenite po ploškicu sira te zarolanu krišku pršuta. Na pršut stavite ploškice smokava. Dekorirajte grančicama majčine dušice. Poslužite toplo.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login