Dagnje ili mušule vjerojatno su najpoznatija vrsta školjki u nas, ali i u svijetu. Koristim ih kad radim rižota s plodovima mora, kao obavezan sastojak paelli, u pizzi s plodovima mora ili pak vrlo poznato jelo bez kojeg mi ni jedno ljetovanje ne prolazi, a to su dagnje na buzaru.
Ovaj put sam ih napravila na malo drugačiji, profinjeniji način, kao predjelo ili pikantan snack, kratko zapečene, s mljevenom paprikom i sjeckanim bademima. Ovo ukusno jelo savršeno odgovara vrućim ljetnim večerima.
Sastojci:
2 kg svježih dagnji
4-5 žlica nasjeckanih badema
1 mala žličica mljevene ljute paprike
1 žličica slatke mljevene paprike
2 žlice sitno sjeckanog peršina
2 češnja češnjaka
malo soli
maslinovo ulje
Postupak:
Školjke dobro operite pod mlazom vode, zatvorene izdvojite i ostavite ih da se ocijede. U lonac s vodom stavite školjke, poklopite ih i kuhajte 10-ak minuta dok se ne otvore. Zatvorene bacite.
Gornju polovicu školjke maknite, pa ih s ljuskom prema dolje poslažite u veći protvan ili vatrostalnu posudu. Pećnicu zagrijte na 200 C.
Bademe sitno nasjeckajte pa ih pomiješajte s nasjeckanim češnjakom, svježim peršinom, mljevenom paprikom i 3-4 žlice maslinovog ulja. Pripremljenu smjesu rasporedite po dagnjama i pecite oko 7-10 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login