Dagnje s bademima

Dagnje ili mušule vjerojatno su najpoznatija vrsta školjki u nas, ali i u svijetu. Koristim ih kad radim rižota s plodovima mora, kao obavezan sastojak paelli, u pizzi s plodovima mora ili pak vrlo poznato jelo bez kojeg mi ni jedno ljetovanje ne prolazi, a to su dagnje na buzaru.

Ovaj put sam ih napravila na malo drugačiji, profinjeniji način, kao predjelo ili pikantan snack, kratko zapečene, s mljevenom paprikom i sjeckanim bademima. Ovo ukusno jelo savršeno odgovara vrućim ljetnim večerima.

Sastojci:

  • 2 kg svježih dagnji
  • 4-5 žlica nasjeckanih badema
  • 1 mala žličica mljevene ljute paprike
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • malo soli
  • maslinovo ulje

Postupak:

  1. Školjke dobro operite pod mlazom vode, zatvorene izdvojite i ostavite ih da se ocijede. U lonac s vodom stavite školjke, poklopite ih i kuhajte 10-ak minuta dok se ne otvore. Zatvorene bacite.
  2. Gornju polovicu školjke maknite, pa ih s ljuskom prema dolje poslažite u veći protvan ili vatrostalnu posudu. Pećnicu zagrijte na 200 C.
  3. Bademe sitno nasjeckajte pa ih pomiješajte s nasjeckanim češnjakom, svježim peršinom, mljevenom paprikom i 3-4 žlice maslinovog ulja. Pripremljenu smjesu rasporedite po dagnjama i pecite oko 7-10 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

Just Good Food