Danas vam donosimo recept „Gladnog“ Mile – tart s kremom od bundeve koja svojom teksturom podsjeća na mousse ili creme brulee.
Sastojci
Tijesto:
- 250 g brašna (pola glatko pola oštro)
- 2 žlice šećera u prahu
- malo limun korice
- 125 g maslaca
- 1 jaje
- po potrebi malo hladne vode
Pire od bundeve:
- 1 muškatna ili hokaido tikva (oko 1 kg)
Nadjev:
- 4 žumanjka
- 160 g smeđeg šećera
- 350 g slatko vrhnja
- 350 g pirea od bundeve
- začini po želji: 2 žličice cimeta ili mješavine začina za medenjake, vanilija
Postupak
Pire:
Muškatnu bundevu ili hokaido tikvu operite, prepolovite i očistite od sjemenki. Zamotajte ju alu-foliju (ako je bundeva veća, izrežite ju na četvrtine), stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C. Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi pa žlicom odvojite meso bundeve od kore. Uz pomoć štapnog miksera izradite glatki pire i ohladite ga.
Tijesto:
U dublju zdjelu dodajte brašno, šećer i limun koricu, sve izmiješajte i dodajte hladni maslac izrezan na kockice. Maslac utrljajte u brašno sve dok se ne poveže (tijesto treba biti pjeskasto, tada dodajte jedno jaje i umijesite u kompaktno tijesto, (Ako vam se tijesto i dalje raspada dodajte malo hladne vode.)
Kalup premažite s malo maslaca i pospite ravnomjerno s brašnom, višak brašna otresite. Na lagano pobrašnjenoj podlozi ili papiru za pečenje razvaljajte tijesto, pokušajte što ravnomjernije i u oblik kruga. Tijesto namotajte uz valjak te ga pomoću njega prenesite iznad kalupa i odmotajte. Laganim pritiscima popunite kalup, višak tijesta odrežite, a eventualne pukotine i rupe popunite s viškom. Tijesto izbodite vilicom i ostavite u frižider da se ohladi.
Kad se tijesto ohladilo, stavite ga peći u zagrijanu pećnicu na 180, prvih 15 minuta pecite s teretom, a drugih 10 minuta bez tereta. Dok se tijesto peče pripremite nadjev.
Nadjev:
Žumanjke razradite sa šećerom dok smjesa ne postane gusta, nalik na kremu, tada dodajte vrhnje i dobro izmiksajte. Na kraju dodajte razrađen pire od bundeve i začine, te sve dobro i ravnomjerno pomiješajte.
Kremu izlijte u pečeno tijesto i pecite oko 20 minuta, krema treba biti malo drhtava u sredini ali će se hlađenjem poprimiti čvršću konzistenciju.
Tart ohladite, prvo na sobnoj temperaturi, a kad se u potpunosti prohladi hlađenje nastavite u frižideru.
Izvor: jedidomilevolje.com