Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Tart od bundeve

Danas vam donosimo recept „Gladnog“ Mile – tart s kremom od bundeve koja svojom teksturom podsjeća na mousse ili creme brulee.

Danas vam donosimo recept „Gladnog“ Mile – tart s kremom od bundeve koja svojom teksturom podsjeća na mousse ili creme brulee.

Sastojci

Tijesto:

  • 250 g brašna (pola glatko pola oštro)
  • 2 žlice šećera u prahu
  • malo limun korice
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
  • po potrebi malo hladne vode

Pire od bundeve:

  • 1 muškatna ili hokaido tikva (oko 1 kg)

Nadjev:

  • 4 žumanjka
  • 160 g smeđeg šećera
  • 350 g slatko vrhnja
  • 350 g pirea od bundeve
  • začini po želji: 2 žličice cimeta ili mješavine začina za medenjake, vanilija

Postupak

Pire:

Muškatnu bundevu ili hokaido tikvu operite, prepolovite i očistite od sjemenki. Zamotajte ju alu-foliju (ako je bundeva veća, izrežite ju na četvrtine), stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C. Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi pa žlicom odvojite meso bundeve od kore. Uz pomoć štapnog miksera izradite glatki pire i ohladite ga.

Tijesto:

U dublju zdjelu dodajte brašno, šećer i limun koricu, sve izmiješajte i dodajte hladni maslac izrezan na kockice. Maslac utrljajte u brašno sve dok se ne poveže (tijesto treba biti pjeskasto, tada dodajte jedno jaje i umijesite u kompaktno tijesto, (Ako vam se tijesto i dalje raspada dodajte malo hladne vode.)

Kalup premažite s malo maslaca i pospite ravnomjerno s brašnom, višak brašna otresite. Na lagano pobrašnjenoj podlozi ili papiru za pečenje razvaljajte tijesto, pokušajte što ravnomjernije i u oblik kruga. Tijesto namotajte uz valjak te ga pomoću njega prenesite iznad kalupa i odmotajte. Laganim pritiscima popunite kalup, višak tijesta odrežite, a eventualne pukotine i rupe popunite s viškom. Tijesto izbodite vilicom i ostavite u frižider da se ohladi.

Kad se tijesto ohladilo, stavite ga peći u zagrijanu pećnicu na 180, prvih 15 minuta pecite s teretom, a drugih 10 minuta bez tereta. Dok se tijesto peče pripremite nadjev.

Nadjev:

Žumanjke razradite sa šećerom dok smjesa ne postane gusta, nalik na kremu, tada dodajte vrhnje i dobro izmiksajte. Na kraju dodajte razrađen pire od bundeve i začine, te sve dobro i ravnomjerno pomiješajte.

Kremu izlijte u pečeno tijesto i pecite oko 20 minuta, krema treba biti malo drhtava u sredini ali će se hlađenjem poprimiti čvršću konzistenciju.

Tart ohladite, prvo na sobnoj temperaturi, a kad se u potpunosti prohladi hlađenje nastavite u frižideru.

Izvor: jedidomilevolje.com

Ne propustite

Gastronomija

Candy cane je američki naziv za tamošnju popularnu slasticu, a u doslovnom prijevodu znači – lizalica.

Gastronomija

Užitak vam je ujutro uz čaj ili kavu grickati kekse ili ih navečer umakati u čašu toplog mlijeka?

Gastronomija

Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis...

Gastronomija

Jabuke, biskvit, cimet, med, šećer u prahu… Ma, divotica...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.