Jesen je idealno godišnje doba za prepuštanje istinskoj rapsodiji okusa i mirisa. Šljive i kruške mnogi uvrštavaju u kraljice gurmanskih specijaliteta, stoga vam ovoga puta donosimo desert koji predstavlja kombinaciju obje.
Ovakvu deliciju još sigurno niste kušali. Spoj sočnih krušaka, šljiva i mirisne vanilije oduševit će svakog zaljubljenika u deserte, ali i one koji nisu veliki ljubitelji slatkih specijaliteta.
RECEPT – DESERT OD ŠLJIVA I KRUŠAKA
Sastojci za 10 porcija:
75 g maslaca
75 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
2 jaja
150 g brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žlice vrhnja
300 g šljiva
Za kruške:
10 malih krušaka
2 žlice rakije od krušaka (viljemovke)
sok od ½ limuna
2 žlice vanilin šećera
Maslac i brašno za kalupe
Priprema:
Operite kruške, ogulite ih i stavite u zdjelu. Zatim dodajte limunov sok, vanilin šećer i dovoljno vode da prekrije kruške. Sve zajedno zagrijavajte na laganoj vatri te kuhajte otprilike pet minuta. Zatim maknite s vatre, dodajte rakiju od kruške i ostavite da se ohladi.
Šljivama izvadite koštice te ih zatim narežite na kockice. Razbijte jaja te razdvojite žumanjke i bjelanjke. Pomiješajte žumanjke, šećer, vrhnje, brašno, prašak za pecivo, maslac i ekstrakt vanilije te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka te ga postupno umiješajte u smjesu sa žumanjcima.
Dobivenu smjesu rasporedite u namašćene i pobrašnjene kalupe za pečenje. U sredinu svakog kalupa sa smjesom utisnite po jednu krušku tako da stoji uspravno, pa oko nje stavite nekoliko komada šljiva, lagano ih pritišćući u smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 °C otprilike petnaest minuta. Poslužite u kalupima, toplo ili hladno.
S obzirom da se približava Božić i vrijeme pečenja najfinijih kolača, cupcake je idealan ako pripremom kolača želite pokazati svoju kreativnost i originalnost.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login