Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Desert od šljiva i krušaka

Jesenska rapsodija okusa

Jesen je idealno godišnje doba za prepuštanje istinskoj rapsodiji okusa i mirisa. Šljive i kruške mnogi uvrštavaju u kraljice gurmanskih specijaliteta, stoga vam ovoga puta donosimo desert koji predstavlja kombinaciju obje.

Ovakvu deliciju još sigurno niste kušali. Spoj sočnih krušaka, šljiva i mirisne vanilije oduševit će svakog zaljubljenika u deserte, ali i one koji nisu veliki ljubitelji slatkih specijaliteta.

RECEPT – DESERT OD ŠLJIVA I KRUŠAKA

Sastojci za 10 porcija:

  • 75 g maslaca
  • 75 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 150 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žlice vrhnja
  • 300 g šljiva

Za kruške:

  • 10 malih krušaka
  • 2 žlice rakije od krušaka (viljemovke)
  • sok od ½ limuna
  • 2 žlice vanilin šećera
  • Maslac i brašno za kalupe

kruske i sljive desertPriprema:

Operite kruške, ogulite ih i stavite u zdjelu. Zatim dodajte limunov sok, vanilin šećer i dovoljno vode da prekrije kruške. Sve zajedno zagrijavajte na laganoj vatri te kuhajte otprilike pet minuta. Zatim maknite s vatre, dodajte rakiju od kruške i ostavite da se ohladi.

Šljivama izvadite koštice te ih zatim narežite na kockice. Razbijte jaja te razdvojite žumanjke i bjelanjke. Pomiješajte žumanjke, šećer, vrhnje, brašno, prašak za pecivo, maslac i ekstrakt vanilije te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka te ga postupno umiješajte u smjesu sa žumanjcima.

Dobivenu smjesu rasporedite u namašćene i pobrašnjene kalupe za pečenje. U sredinu svakog kalupa sa smjesom utisnite po jednu krušku tako da stoji uspravno, pa oko nje stavite nekoliko komada šljiva, lagano ih pritišćući u smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 °C otprilike petnaest minuta. Poslužite u kalupima, toplo ili hladno.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Osvježavajući voćni desert za svako doba dana.

Gastronomija

Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Gastronomija

Malina se odlično slaže s čokoladom ili laganim sirnim desertima. Idealna je za sladolede i sorbete, a nerijetko je možete susresti i u slanim...

Gastronomija

U moru svjetskih dana, došao je red i na onaj najslađi - Svjetski dan deserta, dan kada imate izgovor za probati a ma baš...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.