Gastronomija

Dolazi vrijeme graha

Pripremite se za hladnije dane uz variva.
Grah varivo je odlično jelo za ove sad već jesenske i hladnije dane, nešto sa žlicom, što svi volimo. Novija receptura, s pomalo "meksičkim" (chilli) štihom, uzeta je sa Snježinog bloga "Vrtaljica".
Korišten je mladi domaći grah i samo treba slijediti upute te ćete uživati u toplom obroku. Uz ovo jelo odlično paše domaći kruh i zelena salata.

Potrebno
  • 2 šalice graha (šalice od 3 dcl)
  • 2 glavice luka (kapule)
  • 3 paprike (crvena, zelena, ljuta)
  • 1 mrkva
  • 4 rajčice
  • 3-4 češnja češnjaka
  • sol, papar, Vegeta (po želji)
  • slatka i ljuta mljevena crvena paprika
  • 1 žlica koncentrirane rajčice
  • 2 žlice ajvara
  • sjeckani peršin
  • chilli paprika


Postupak

  1. Prije namakanja, grah dobro operite i ostavite potopljenog s malo vode, najbolje preko noći. Idući dan ga ponovno operite i prokuhajte 20 – ak minuta, nakon čega ga treba procijediti i isprati pod mlazom vruće vode.
  2. Za to vrijeme na malo ulja ili masti izdinstajte luk koji malo posolite i po želji sada dodajte pancetu narezanu na manje kockice. Kad je luk staklast dodajte mu sitno na kockice nasjeckanu papriku i mrkvu. Sve zajedno pirjajte uz stalno miješanje, dok povrće malo ne omekša, a zatim dodajte nasjeckanu rajčicu i bijeli luk. Po potrebi još posolite, popaprite i dodajte malo mljevene paprike.
  3. Kad je nestalo tekućine od povrća dodajte grah, dodajte vodu i sve dobro izmješajte. Vode treba biti dovoljno, 2-3 cm iznad graha. U ovoj fazi po želji dodajte suho meso. Smanjite vatru i kuhajte varivo dok grah potpuno ne omekša.
  4. Sada dodajte koncentrat rajčice, ajvar i sitno nasjeckan svježi peršin. Kuhajte sve zajedno još 10-tak minuta, a zatim maknite s vatre.
  5. Poslužite toplo.
Just Good Food

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version