Grah varivo je odlično jelo za ove sad već jesenske i hladnije dane, nešto sa žlicom, što svi volimo. Novija receptura, s pomalo "meksičkim" (chilli) štihom, uzeta je sa Snježinog bloga "Vrtaljica".
Korišten je mladi domaći grah i samo treba slijediti upute te ćete uživati u toplom obroku. Uz ovo jelo odlično paše domaći kruh i zelena salata.
Potrebno
Postupak
Korišten je mladi domaći grah i samo treba slijediti upute te ćete uživati u toplom obroku. Uz ovo jelo odlično paše domaći kruh i zelena salata.
Potrebno
- 2 šalice graha (šalice od 3 dcl)
- 2 glavice luka (kapule)
- 3 paprike (crvena, zelena, ljuta)
- 1 mrkva
- 4 rajčice
- 3-4 češnja češnjaka
- sol, papar, Vegeta (po želji)
- slatka i ljuta mljevena crvena paprika
- 1 žlica koncentrirane rajčice
- 2 žlice ajvara
- sjeckani peršin
- chilli paprika
Postupak
- Prije namakanja, grah dobro operite i ostavite potopljenog s malo vode, najbolje preko noći. Idući dan ga ponovno operite i prokuhajte 20 – ak minuta, nakon čega ga treba procijediti i isprati pod mlazom vruće vode.
- Za to vrijeme na malo ulja ili masti izdinstajte luk koji malo posolite i po želji sada dodajte pancetu narezanu na manje kockice. Kad je luk staklast dodajte mu sitno na kockice nasjeckanu papriku i mrkvu. Sve zajedno pirjajte uz stalno miješanje, dok povrće malo ne omekša, a zatim dodajte nasjeckanu rajčicu i bijeli luk. Po potrebi još posolite, popaprite i dodajte malo mljevene paprike.
- Kad je nestalo tekućine od povrća dodajte grah, dodajte vodu i sve dobro izmješajte. Vode treba biti dovoljno, 2-3 cm iznad graha. U ovoj fazi po želji dodajte suho meso. Smanjite vatru i kuhajte varivo dok grah potpuno ne omekša.
- Sada dodajte koncentrat rajčice, ajvar i sitno nasjeckan svježi peršin. Kuhajte sve zajedno još 10-tak minuta, a zatim maknite s vatre.
- Poslužite toplo.
You must be logged in to post a comment Login