Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Dolazi vrijeme graha

Pripremite se za hladnije dane uz variva.

Grah varivo je odlično jelo za ove sad već jesenske i hladnije dane, nešto sa žlicom, što svi volimo. Novija receptura, s pomalo "meksičkim" (chilli) štihom, uzeta je sa Snježinog bloga "Vrtaljica".
Korišten je mladi domaći grah i samo treba slijediti upute te ćete uživati u toplom obroku. Uz ovo jelo odlično paše domaći kruh i zelena salata.

Potrebno
  • 2 šalice graha (šalice od 3 dcl)
  • 2 glavice luka (kapule)
  • 3 paprike (crvena, zelena, ljuta)
  • 1 mrkva
  • 4 rajčice
  • 3-4 češnja češnjaka
  • sol, papar, Vegeta (po želji)
  • slatka i ljuta mljevena crvena paprika
  • 1 žlica koncentrirane rajčice
  • 2 žlice ajvara
  • sjeckani peršin
  • chilli paprika


Postupak

  1. Prije namakanja, grah dobro operite i ostavite potopljenog s malo vode, najbolje preko noći. Idući dan ga ponovno operite i prokuhajte 20 – ak minuta, nakon čega ga treba procijediti i isprati pod mlazom vruće vode.
  2. Za to vrijeme na malo ulja ili masti izdinstajte luk koji malo posolite i po želji sada dodajte pancetu narezanu na manje kockice. Kad je luk staklast dodajte mu sitno na kockice nasjeckanu papriku i mrkvu. Sve zajedno pirjajte uz stalno miješanje, dok povrće malo ne omekša, a zatim dodajte nasjeckanu rajčicu i bijeli luk. Po potrebi još posolite, popaprite i dodajte malo mljevene paprike.
  3. Kad je nestalo tekućine od povrća dodajte grah, dodajte vodu i sve dobro izmješajte. Vode treba biti dovoljno, 2-3 cm iznad graha. U ovoj fazi po želji dodajte suho meso. Smanjite vatru i kuhajte varivo dok grah potpuno ne omekša.
  4. Sada dodajte koncentrat rajčice, ajvar i sitno nasjeckan svježi peršin. Kuhajte sve zajedno još 10-tak minuta, a zatim maknite s vatre.
  5. Poslužite toplo.
Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Ovi ukusni muffini sadrže antistresne sastojke banane, orahe, cjelovite žitarice niskoga GI-a, bogate biljnim vlaknima, a kako ne sadrže mlijeko nego sok od jabuke,...

Gastronomija

Šarmantna Istra, regija koja se diči bogatim kulturnim i povijesnim naslijeđem, odavno je prepoznata kao nezaobilazno gastro odredište. „Hrvatska Toscana“, kako joj tepaju zbog...

Gastronomija

Good Food, omiljena street food meka, predstavlja osvježenu ponudu najvažnijeg obroka u danu.

Savjeti stručnjaka

Zbog svoje prilagodljivosti klimatskim uvjetima, širom svijeta se uzgaja gotovo četrdeset vrsta graha.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.