Beauty report

Dva top ulja za zdravlje i ljepotu

Kombinacija lanenoga ulja s uljem noćurka idealna je za zdrav organizam i lijepo tijelo.
Predstavljamo vam dva superkorisna ulja koja pomažu da izgledamo ljepše, potiču eliminaciju štetnih tvari iz organizma i olakšavaju rad jetara. To su ulje noćurka i laneno ulje, idealna kombinacija koja sadrži i omega-3 i omega-6 esencijalne masnoće.

Ulje noćurka

Govorimo o lijeku eliksiru ljepote koji se proizvodi od sjemenki noćurka. Izvor je polinezasićenih omega-6 esencijalnih masnih kiselina koje organizmu trebaju za reguliranje raznih aktivnosti, od raspoloženja i pravilnog rada srca do ljepšeg izgleda. Kako ih naše tijelo ne može proizvesti, moramo ih unositi hranom kao što su biljna ulja i sjemenke.

Budući da hranom često ne možemo zadovoljiti potrebe organizma za tim važnim masnoćama, ulje noćurka izrazito je tražen pripravak. Osim korisnih omega-6 masnoća, ulje noćurka sadrži i linolensku i gama-linolensku kiselinu (GLA), za koje se smatra da imaju mnoge važne korisne osobine.



Zanimljivosti:
  • Od 1930. godine ovo se ulje koristi za tretman ekcema — upale kože, sa svrbežom i ljuštenjem, uzrokovano nekom alergijom ili drugom vrstom nadraženosti.
  • Ulje noćurka izvrsno je za žene s izraženim simptomima PMS-a i simptomima menopauze, osobito kod boli u dojkama, te se preporučuje kod fibrocistične bolesti dojke.
  • Nedavno je ovaj pripravak našao važno mjesto i u tretmanu reumatoidnoga artritisa.
  • Linolenska kiselina poboljšava iskorištavanje inzulina, pridonosi održavanju tjelesne težine, ima antikancerogeno djelovanje i jača srce.
  • Čini se da GLA zaustavlja proizvodnju kemijskih tvari koje uzrokuju upalu i koristi se kod liječenja artritisa. Neka istraživanja pokazuju da bi ovo ulje moglo pomoći u tretmanu astme. Kada se ulje noćurka nanese na kožu (direktno iz kapsule), kožu čini glatkom i vlažnom te ne čude nedavna istraživanja koja ovo superulje vide kao zamjenu za skupe kreme protiv starenja.
  • Omega-6 masnoće potiču rad 'uspavane' štitnjače i tako ubrzavaju metabolizam i aktiviraju vrstu masnoće (smeđe masno tkivo) da sagorijeva masti, a ne da ga deponira.
  • Djelovanje ulja noćurka, i to njegove GLA, poboljšava se u prisutnosti vitamina C i B6 te minerala cinka i magnezija. Preporučuje se da se uz tabletu ulja noćurka uzima i snažna multivitaminsko–mineralna formula.

Ulje noćurka najbolje je uzeti u obliku kapsule od 500 mg koja sadrži 365 mg LA i 45 mg ili 9 posto GLA, i to u dnevnoj dozi od tri do najviše šest kapsula dnevno ili u dozi 1000 mg, koja sadrži 730 mg LA i 90 mg GLA, jednu do najviše tri kapsule dnevno.

Laneno ulje

Lan je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka koja se spominje još u starim zapisima Egipćana, Grka i Rimljana, a i u Starom zavjetu. Znate li da su egipatske mumije umotavane u tkaninu napravljenu od lana? U novije doba lanu odnosno njegovu ulju pridaje se sve veći značaj kao namirnici važnoj za reguliranje mnogih stanja organizma te za ljepšu kožu.

Lan tj. laneno ulje bogato je alfa-linolenskom kiselinom ALA, koja pripada skupini omega-3 esencijalnih masnih kiselina. Idealan odnos omega-6 i omega-3 u organizmu je 2:1 te se često dogodi da lan unosimo svakodnevno, ali zaboravimo unijeti omega-6 masnoće. Zbog toga je kombinacija lana odnosno lanenoga ulja s uljem noćurka idealna za zdravlje i ljepotu. Lan mljeven ili čitav značajan je izvor lignana, važnih fitoestrogena.



Više je razloga da laneno ulje i lan uključimo u prehranu:
  • Smanjuje kolesterol, snižava krvni tlak.
  • Idealan je u prevenciji opstipacije, problema koji često muči mnoge žene. To je razlog zbog kojeg se štetne tvari neefikasno izbacuju iz organizma.
  • S obzirom na to da čisti i tanko i debelo crijevo, pomaže kod upala probavnoga sustava, iritabilnog kolona — stanja koje može biti uzrokovano stresom i često je kod mladih žena, te popravlja štetu nastalu prekomjernom upotrebom laksativa (važno za žene s poremećajem prehrane koje znaju često uzimati laksative).
  • Koristan je za tretman kožnih infekcija u obliku smrvljenih sjemenki, stoga je neizostavan kada želimo tijelo osloboditi od štetnih tvari i unaprijediti zdravlje i ljepši izgled.


Dnevna preporučena doza lanenoga ulja je jušna žlica na svakih 45 kilograma tjelesne težine. Lanene sjemenke mogu se uzimati čitave ili mljevene, a preporučuju se dvije jušne žlice dnevno, koje se mogu dodati doručku, juhama, salatama ili detoksikacijskim napicima. Lanene sjemenke sameljite u aparatu za mljevenje kave (najbolje u starom mlincu za kavu ako ga imate), zatvorite ih u staklenu posudu te čuvajte u hladnjaku, kako ne bi postale gorke. Pažljivo postupajte i s lanenim uljem, koje brzo oksidira i osjetljivo je na više temperature i svjetlost, stoga bi i njega trebalo držati na tamnome i hladnom mjestu.

Ovo je isječak iz knjige Zdrava i fit koju je, u suradnji s fitness trenericom Renatom Sopek, napisala poznata nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho. Riječ je priručniku zdravog življenja za modernu ženu, prvog takvog tipa u Hrvatskoj, kojeg možete pronaći u svim Profilovim knjižara po cijeni od 99 kn. Sadrži jednostavne recepte i vježbe za jačanje kondicije i dobro raspoloženje, motivirajuće poruke za svakodnevno uživanje u hrani i vlastitom tijelu, te predlaže top namirnice i dinamičan trening za uklanjanje masnoća i oblikovanje tijela.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Beauty report

Vjerujemo kako će MOMMY kolekcija olakšati izbor kozmetičkih proizvoda svim budućim majkama i dojiljama koje traže učinkovite, ali sigurne i neškodljive proizvode, provjerenih prirodnih...

Putovanja

Pašman je smješten u zadarskom arhipelagu, a odlikuju ga izuzetne prirodne ljepote koje se protežu duž njegovih 70-tak kilometara obale.

Beauty report

Iako boravak na suncu ima svoje prednosti, dugotrajna izloženost može imati negativne posljedice na kožu, posebice na licu.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version