Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Beauty report

Dva top ulja za zdravlje i ljepotu

Kombinacija lanenoga ulja s uljem noćurka idealna je za zdrav organizam i lijepo tijelo.

Predstavljamo vam dva superkorisna ulja koja pomažu da izgledamo ljepše, potiču eliminaciju štetnih tvari iz organizma i olakšavaju rad jetara. To su ulje noćurka i laneno ulje, idealna kombinacija koja sadrži i omega-3 i omega-6 esencijalne masnoće.

Ulje noćurka

Govorimo o lijeku eliksiru ljepote koji se proizvodi od sjemenki noćurka. Izvor je polinezasićenih omega-6 esencijalnih masnih kiselina koje organizmu trebaju za reguliranje raznih aktivnosti, od raspoloženja i pravilnog rada srca do ljepšeg izgleda. Kako ih naše tijelo ne može proizvesti, moramo ih unositi hranom kao što su biljna ulja i sjemenke.

Budući da hranom često ne možemo zadovoljiti potrebe organizma za tim važnim masnoćama, ulje noćurka izrazito je tražen pripravak. Osim korisnih omega-6 masnoća, ulje noćurka sadrži i linolensku i gama-linolensku kiselinu (GLA), za koje se smatra da imaju mnoge važne korisne osobine.Zanimljivosti:
 • Od 1930. godine ovo se ulje koristi za tretman ekcema — upale kože, sa svrbežom i ljuštenjem, uzrokovano nekom alergijom ili drugom vrstom nadraženosti.
 • Ulje noćurka izvrsno je za žene s izraženim simptomima PMS-a i simptomima menopauze, osobito kod boli u dojkama, te se preporučuje kod fibrocistične bolesti dojke.
 • Nedavno je ovaj pripravak našao važno mjesto i u tretmanu reumatoidnoga artritisa.
 • Linolenska kiselina poboljšava iskorištavanje inzulina, pridonosi održavanju tjelesne težine, ima antikancerogeno djelovanje i jača srce.
 • Čini se da GLA zaustavlja proizvodnju kemijskih tvari koje uzrokuju upalu i koristi se kod liječenja artritisa. Neka istraživanja pokazuju da bi ovo ulje moglo pomoći u tretmanu astme. Kada se ulje noćurka nanese na kožu (direktno iz kapsule), kožu čini glatkom i vlažnom te ne čude nedavna istraživanja koja ovo superulje vide kao zamjenu za skupe kreme protiv starenja.
 • Omega-6 masnoće potiču rad 'uspavane' štitnjače i tako ubrzavaju metabolizam i aktiviraju vrstu masnoće (smeđe masno tkivo) da sagorijeva masti, a ne da ga deponira.
 • Djelovanje ulja noćurka, i to njegove GLA, poboljšava se u prisutnosti vitamina C i B6 te minerala cinka i magnezija. Preporučuje se da se uz tabletu ulja noćurka uzima i snažna multivitaminsko–mineralna formula.

Ulje noćurka najbolje je uzeti u obliku kapsule od 500 mg koja sadrži 365 mg LA i 45 mg ili 9 posto GLA, i to u dnevnoj dozi od tri do najviše šest kapsula dnevno ili u dozi 1000 mg, koja sadrži 730 mg LA i 90 mg GLA, jednu do najviše tri kapsule dnevno.

Laneno ulje

Lan je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka koja se spominje još u starim zapisima Egipćana, Grka i Rimljana, a i u Starom zavjetu. Znate li da su egipatske mumije umotavane u tkaninu napravljenu od lana? U novije doba lanu odnosno njegovu ulju pridaje se sve veći značaj kao namirnici važnoj za reguliranje mnogih stanja organizma te za ljepšu kožu.

Lan tj. laneno ulje bogato je alfa-linolenskom kiselinom ALA, koja pripada skupini omega-3 esencijalnih masnih kiselina. Idealan odnos omega-6 i omega-3 u organizmu je 2:1 te se često dogodi da lan unosimo svakodnevno, ali zaboravimo unijeti omega-6 masnoće. Zbog toga je kombinacija lana odnosno lanenoga ulja s uljem noćurka idealna za zdravlje i ljepotu. Lan mljeven ili čitav značajan je izvor lignana, važnih fitoestrogena.Više je razloga da laneno ulje i lan uključimo u prehranu:
 • Smanjuje kolesterol, snižava krvni tlak.
 • Idealan je u prevenciji opstipacije, problema koji često muči mnoge žene. To je razlog zbog kojeg se štetne tvari neefikasno izbacuju iz organizma.
 • S obzirom na to da čisti i tanko i debelo crijevo, pomaže kod upala probavnoga sustava, iritabilnog kolona — stanja koje može biti uzrokovano stresom i često je kod mladih žena, te popravlja štetu nastalu prekomjernom upotrebom laksativa (važno za žene s poremećajem prehrane koje znaju često uzimati laksative).
 • Koristan je za tretman kožnih infekcija u obliku smrvljenih sjemenki, stoga je neizostavan kada želimo tijelo osloboditi od štetnih tvari i unaprijediti zdravlje i ljepši izgled.


Dnevna preporučena doza lanenoga ulja je jušna žlica na svakih 45 kilograma tjelesne težine. Lanene sjemenke mogu se uzimati čitave ili mljevene, a preporučuju se dvije jušne žlice dnevno, koje se mogu dodati doručku, juhama, salatama ili detoksikacijskim napicima. Lanene sjemenke sameljite u aparatu za mljevenje kave (najbolje u starom mlincu za kavu ako ga imate), zatvorite ih u staklenu posudu te čuvajte u hladnjaku, kako ne bi postale gorke. Pažljivo postupajte i s lanenim uljem, koje brzo oksidira i osjetljivo je na više temperature i svjetlost, stoga bi i njega trebalo držati na tamnome i hladnom mjestu.

Ovo je isječak iz knjige Zdrava i fit koju je, u suradnji s fitness trenericom Renatom Sopek, napisala poznata nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho. Riječ je priručniku zdravog življenja za modernu ženu, prvog takvog tipa u Hrvatskoj, kojeg možete pronaći u svim Profilovim knjižara po cijeni od 99 kn. Sadrži jednostavne recepte i vježbe za jačanje kondicije i dobro raspoloženje, motivirajuće poruke za svakodnevno uživanje u hrani i vlastitom tijelu, te predlaže top namirnice i dinamičan trening za uklanjanje masnoća i oblikovanje tijela.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks

Kad ljudi dožive loš orgazam, opisuju ga kao čisto fizičku reakciju bez užitka.

Beauty report

Odlična maskara je neizostavni dio svakog make-up looka, naročito tijekom ljeta kada nam je potrebno da bude otporna i moćna.

Duh i tijelo

Perfekcionisti zapravo ne žele biti savršeni, oni duboko u sebi, uslijed nesigurnosti, imaju potrebu izgledati savršeno drugima jer vjeruju da će ih samo tako...

Beauty report

Nanošenje dnevnog make up-a trebalo bi biti nešto najlakše i najjednostavnije (i najbrže, pogotovo ujutro za spavalice!).

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.