Knjige i glazba

Filmski festival o pravima djece

U zagrebačkom kinu Europa filmovi o djeci i njihovim pravima.
Na prvome Filmskom festivalu o pravima djece, što će se održati od 20. do 22. studenoga u kinu Europa bit će prikazano dvadesetak nagrađivanih filmova o djeci, njihovim pravima kao i kršenjima tih prava.

Festivalski program počinje dokumentarnim filmom "Posljedni inč" Irene Taylor Brodsky o posljedicama dječje paralize u SAD-u. Riječ je o vrhunskom djelu, filmu koji je ove godine nominiran za nagradu Oscar.

Teme ostalih filmova otkrivaju nam brojne nepoznate činjenice. Prvom dvonacionalnom osnovnom školom u Izraelu bavi se film "Most preko Wadija", ženama koje se bore za mir u Liberiji "Otjeraj vraga molitvom u pakao", o autističnom kineskom dječaku govori  film "Zvjezdana djeca’", djeca s Jamajke tema su "Trench Town: Zaboravljena zemlja’", dok se problemom meksičke djece koja su prisiljena raditi od najranije dobi bavi film NNasljednici". Hrvatska kinematografija na festivalu će biti zastupljena s filmovima "Preko granice" Petra Krelje te "Kanal" Zorana Sudara.

Festival se organizira u partnerstvu UNICEF-a Hrvatska i Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.

Kvaliteta, tematika i angažman

– Glavni kriteriji za izbor filmova bili su njihova umjetnička kvaliteta te tematiku i angažman autora u ukazivanju na teškoće u provođenju prava djece,- rekla je direktorica Festivala Tatjana Aćimović.

Ove godine slavi se 20. obljetnica Konvencije o pravima djece, jednog od najsveobuhvatnijih sporazuma o ljudskim pravima, a Festival bi trebao ukazati na teškoće u njezinu ostvarivanju, rekla je producentica Festivala Gorana Dojčinović iz Ureda UNICEF-a.

Slični festivali održavaju se u cijelome svijetu, a kao posebnost hrvatskoga najavljene su projekcije filmova djece i mladeži iz Hrvatske. U okviru tog programa održat će se i okrugli stolovi na kojima će se susresti mladi autori s onima već priznatima.

Izložba fotografija Nene Lukin

Govoreći iz svog iskustva u radu s djecom, domaćin Festivala, glumac Leon Lučev rekao je kako je pravo na stvaranje osobito bitno za djecu jer oni kroz kreativni rad odrastaju i razvijaju svoju osobnost.

Popratni program donosi izložbu fotografija Nene Lukin, koja je tijekom svoje dugogodišnje karijere u međunarodnim organizacijama diljem svijeta snimala različite životne sudbine.

Izložba će biti otvorena 16. studenoga u kinu Europa i trajat će do kraja Festivala.




You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Darivanje

Ususret Majčinu danu na naše tržište stiže nova domaća slikovnica posvećena upravo – majčinoj ljubavi.

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version