Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Filmski festival o pravima djece

U zagrebačkom kinu Europa filmovi o djeci i njihovim pravima.

Na prvome Filmskom festivalu o pravima djece, što će se održati od 20. do 22. studenoga u kinu Europa bit će prikazano dvadesetak nagrađivanih filmova o djeci, njihovim pravima kao i kršenjima tih prava.

Festivalski program počinje dokumentarnim filmom "Posljedni inč" Irene Taylor Brodsky o posljedicama dječje paralize u SAD-u. Riječ je o vrhunskom djelu, filmu koji je ove godine nominiran za nagradu Oscar.

Teme ostalih filmova otkrivaju nam brojne nepoznate činjenice. Prvom dvonacionalnom osnovnom školom u Izraelu bavi se film "Most preko Wadija", ženama koje se bore za mir u Liberiji "Otjeraj vraga molitvom u pakao", o autističnom kineskom dječaku govori  film "Zvjezdana djeca’", djeca s Jamajke tema su "Trench Town: Zaboravljena zemlja’", dok se problemom meksičke djece koja su prisiljena raditi od najranije dobi bavi film NNasljednici". Hrvatska kinematografija na festivalu će biti zastupljena s filmovima "Preko granice" Petra Krelje te "Kanal" Zorana Sudara.

Festival se organizira u partnerstvu UNICEF-a Hrvatska i Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade.

Kvaliteta, tematika i angažman

– Glavni kriteriji za izbor filmova bili su njihova umjetnička kvaliteta te tematiku i angažman autora u ukazivanju na teškoće u provođenju prava djece,- rekla je direktorica Festivala Tatjana Aćimović.

Ove godine slavi se 20. obljetnica Konvencije o pravima djece, jednog od najsveobuhvatnijih sporazuma o ljudskim pravima, a Festival bi trebao ukazati na teškoće u njezinu ostvarivanju, rekla je producentica Festivala Gorana Dojčinović iz Ureda UNICEF-a.

Slični festivali održavaju se u cijelome svijetu, a kao posebnost hrvatskoga najavljene su projekcije filmova djece i mladeži iz Hrvatske. U okviru tog programa održat će se i okrugli stolovi na kojima će se susresti mladi autori s onima već priznatima.

Izložba fotografija Nene Lukin

Govoreći iz svog iskustva u radu s djecom, domaćin Festivala, glumac Leon Lučev rekao je kako je pravo na stvaranje osobito bitno za djecu jer oni kroz kreativni rad odrastaju i razvijaju svoju osobnost.

Popratni program donosi izložbu fotografija Nene Lukin, koja je tijekom svoje dugogodišnje karijere u međunarodnim organizacijama diljem svijeta snimala različite životne sudbine.

Izložba će biti otvorena 16. studenoga u kinu Europa i trajat će do kraja Festivala.
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Za početak, autosjedalica mora odgovarati visini mališana, a zatim i nekim drugim standardima (težini, samostalnom hodanju) kako bi odgovarala baš vašem djetetu.

Zanimljivosti

Film Smrt na Nilu ponovno je okupio filmski tim koji stoji iza globalnog hita iz 2017. - Ubojstvo u Orient Expressu. 

Duh i tijelo

Meditacija se pokazala kao izvrstan alat za smirivanje nemirnog dječjeg uma.

Savjeti i preporuke

Becutan linija proizvoda namijenjena je njezi bebine i dječje kože, prepoznatljiva i sa izgrađenim identitetom na hrvatskom tržištu.

Advertisement