Gastronomija

Francuska juha od luka

Okrepljujuća juha idealna je za hladnije dane.
Već dugo dugo vremena, na nekoj mojoj zamišljenoj to do listi stoji ova neobično ukusna i fina juha od luka, specijalitet francuske kuhinje.



Sastojci : ( za 4 osobe)
  • 800 g luka (kapule)
  • 1 žlica maslaca
  • 1 l mesnog temeljca ( može i kocka)
  • 250 ml suhog bijelog vina
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/2 žličice suhog timijana
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • prstohvat mljevenog kima
  • papar, sol
  • 12 kriški baguettea
  • 120 g sira Grojera


Postupak :
  1. Luk oljuštite i narežite na tanke kolutove. U loncu zagrijte jednu žlicu maslaca, pa pirjajte luk povremeno miješajući, dok ne postane staklast. Ulijte jednu litru mesne juhe i 250 ml kvalitetnijeg suhog bijelog vina. Dodajte protisnuti češanj češnjaka, pola žličice majčine dušice (timijana) i po prstohvat muškatnog oraščića i kima. Kuhajte polupoklopljeno na laganoj vatri 30-tak minuta.
  2. Pećnicu zagrijte na 200 C. Izrežite 12 kriški francuskog baguettea i tostirajte na malo maslaca. Svaku krišku tostiranog baguettea pospite s po malo naribanog sira grojera. Juhu posolite, popaprite i premjestite u četiri vatrostalne zdjelice. Na svaku porciju stavite po 2-3 kriške baguettea posutog sirom i zapecite u pećnici kroz 10-tak minuta. Prije posluživanja pospite svježe mljevenim paprom. Po želji ukrasite svježom majčinom dušicom.


Just Good Food

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version