Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Francuska juha od luka

Okrepljujuća juha idealna je za hladnije dane.

Već dugo dugo vremena, na nekoj mojoj zamišljenoj to do listi stoji ova neobično ukusna i fina juha od luka, specijalitet francuske kuhinje.



Sastojci : ( za 4 osobe)
  • 800 g luka (kapule)
  • 1 žlica maslaca
  • 1 l mesnog temeljca ( može i kocka)
  • 250 ml suhog bijelog vina
  • 1 režanj češnjaka
  • 1/2 žličice suhog timijana
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • prstohvat mljevenog kima
  • papar, sol
  • 12 kriški baguettea
  • 120 g sira Grojera


Postupak :
  1. Luk oljuštite i narežite na tanke kolutove. U loncu zagrijte jednu žlicu maslaca, pa pirjajte luk povremeno miješajući, dok ne postane staklast. Ulijte jednu litru mesne juhe i 250 ml kvalitetnijeg suhog bijelog vina. Dodajte protisnuti češanj češnjaka, pola žličice majčine dušice (timijana) i po prstohvat muškatnog oraščića i kima. Kuhajte polupoklopljeno na laganoj vatri 30-tak minuta.
  2. Pećnicu zagrijte na 200 C. Izrežite 12 kriški francuskog baguettea i tostirajte na malo maslaca. Svaku krišku tostiranog baguettea pospite s po malo naribanog sira grojera. Juhu posolite, popaprite i premjestite u četiri vatrostalne zdjelice. Na svaku porciju stavite po 2-3 kriške baguettea posutog sirom i zapecite u pećnici kroz 10-tak minuta. Prije posluživanja pospite svježe mljevenim paprom. Po želji ukrasite svježom majčinom dušicom.


Just Good Food

Written By

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Gastronomija

Ako nemate svježih vrganja, juhu možete napraviti i od zamrznutih vrganja koji mogu i ne moraju biti prethodno blanširani.

Gastronomija

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran za Štrudlafest u Jaškovu nedaleko Ozlja.

Gastronomija

Za pripremu jela prema ova tri recepta trebat će vam samo pola sata. Trik je u korištenju 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick...

Gastronomija

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.