Stari, poznati vrući specijalitet, fritule, priprema se na puno različitih načina, u različitim podnebljima i s raznovrsnim začinima i dodatcima. Nama najpoznatije su dalmatinske s dodatkom ruma ili rakije, suhim grožđem ili jabukama.
Postoje još primoštenske, toskanske, venecijanske, splitske, brze, zobene, integralne, s kakaom ili čokoladom, punjene, a ove moje napravljene su sa svježim mekim domaćim sirom i prava su poslastica u ovim hladnim jesenskim danima.
Sastojci:
450 g svježeg kravljeg sira
2 jaja
50 g maslaca
250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
malo soli
1 žličica naribane limunove korice
ulje za prženje
šećer u prahu i vanilin šećer za posipanje
Postupak:
Sve sastojke prije same pripreme prilagodite na sobnu temperaturu. U posudu stavite svježi kravlji sir, dodajte jaja i maslac pa miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, malo soli i svježe naribanom koricom limuna. Dobro ga umiješajte u smjesu sa sirom. Miješajte kuhačom dok ne dobijete čvrsto tijesto.
Ulje zagrijte u manjoj i dubljoj tavi. Žlicom grabite tijesto i lagano spuštajte u zagrijano ulje. Kako bi vam se smjesa bolje odvajala, između prženja žlicu možete umočiti u mlaku vodu. Fritule pržite do zlatno žute boje, a zatim ih okrenite i pržite i s druge strane. Gotove iz ulja vadite šupljikavom žlicom koja propušta ulje. Stavljajte ih na papirnati kuhinjski ručnik koji će upiti višak ulja.
Fritule poslužite vruće, uvaljane u smjesu vanilin i šećera u prahu.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login