Gastronomija

Glajgevihtu je teško odoljeti

Lagana poslastica za svako doba.
Jasno je da ovo nije autohtoni recept budući da dolazi od njemačke riječi gleichgewicht i moglo bi se prevesti kao “nešto lagano”.

Lagani je kolač, a lako ga je i napraviti pa je stoga u kontinentalnoj Hrvatskoj zaista udomaćen posebno u ljetno vrijeme kad su tržnice pune bobičastog voća. Najčešće se radi s trešnjama i višnjama, ali može se napraviti i s polovicama šljiva, jagodama, pa čak i s grožđem. Kako sve češće sastojke možemo nabaviti i usred zime u ovom izuzetnom kolaču možemo uživati tijekom cijele godine.

Sastojci:
3 jaja
1 šalica šećera
1 šalica brašna
1 šalica kiselog vrhnja ili jogurta
10 dkg maslaca (ili margarina, ili ulja)
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1/4 kg trešnja (višanja, polovica šljiva, jagoda…)

Za mjeru se uzima šalica od 2 dcl.

Priprema
Pjenasto izmiješati jaja, šećer i vanilin šećer, pa naizmjenično dodavati brašno s praškom za pecivo i kiselo vrhnje. Dodati kockice omekšalog maslaca (ili margarina, ili ulja), sve jednolično izmiješati pa uliti u namašćen i pobrašnjen pleh. Ravnomjerno rasporediti voće po tijestu i lagano utisnuti da bude na sredini (niti na vrhu, niti na dnu tijesta).

Peći na 170°C 35 minuta. Provjeriti čačkalicom (ubosti u sredinu tijesta okomito: ako se na čačkalicu ne primaju komadići, tijesto je pečeno), pa ako treba peći još 5 minuta. Gotovi kolač posuti šećerom u prahu.

www.recepti.hr

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Moj dom

Danas, kada je fokus na modernom dizajnu interijera, kuhinja je postala mjesto koje prikazuje stil, eleganciju i funkcionalnost.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version