Jasno je da ovo nije autohtoni recept budući da dolazi od njemačke riječi gleichgewicht i moglo bi se prevesti kao “nešto lagano”.
Lagani je kolač, a lako ga je i napraviti pa je stoga u kontinentalnoj Hrvatskoj zaista udomaćen posebno u ljetno vrijeme kad su tržnice pune bobičastog voća. Najčešće se radi s trešnjama i višnjama, ali može se napraviti i s polovicama šljiva, jagodama, pa čak i s grožđem. Kako sve češće sastojke možemo nabaviti i usred zime u ovom izuzetnom kolaču možemo uživati tijekom cijele godine.
Sastojci:
3 jaja
1 šalica šećera
1 šalica brašna
1 šalica kiselog vrhnja ili jogurta
10 dkg maslaca (ili margarina, ili ulja)
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1/4 kg trešnja (višanja, polovica šljiva, jagoda…)
Za mjeru se uzima šalica od 2 dcl.
Priprema
Pjenasto izmiješati jaja, šećer i vanilin šećer, pa naizmjenično dodavati brašno s praškom za pecivo i kiselo vrhnje. Dodati kockice omekšalog maslaca (ili margarina, ili ulja), sve jednolično izmiješati pa uliti u namašćen i pobrašnjen pleh. Ravnomjerno rasporediti voće po tijestu i lagano utisnuti da bude na sredini (niti na vrhu, niti na dnu tijesta).
Peći na 170°C 35 minuta. Provjeriti čačkalicom (ubosti u sredinu tijesta okomito: ako se na čačkalicu ne primaju komadići, tijesto je pečeno), pa ako treba peći još 5 minuta. Gotovi kolač posuti šećerom u prahu.
www.recepti.hr
Lagani je kolač, a lako ga je i napraviti pa je stoga u kontinentalnoj Hrvatskoj zaista udomaćen posebno u ljetno vrijeme kad su tržnice pune bobičastog voća. Najčešće se radi s trešnjama i višnjama, ali može se napraviti i s polovicama šljiva, jagodama, pa čak i s grožđem. Kako sve češće sastojke možemo nabaviti i usred zime u ovom izuzetnom kolaču možemo uživati tijekom cijele godine.
Sastojci:
3 jaja
1 šalica šećera
1 šalica brašna
1 šalica kiselog vrhnja ili jogurta
10 dkg maslaca (ili margarina, ili ulja)
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1/4 kg trešnja (višanja, polovica šljiva, jagoda…)
Za mjeru se uzima šalica od 2 dcl.
Priprema
Pjenasto izmiješati jaja, šećer i vanilin šećer, pa naizmjenično dodavati brašno s praškom za pecivo i kiselo vrhnje. Dodati kockice omekšalog maslaca (ili margarina, ili ulja), sve jednolično izmiješati pa uliti u namašćen i pobrašnjen pleh. Ravnomjerno rasporediti voće po tijestu i lagano utisnuti da bude na sredini (niti na vrhu, niti na dnu tijesta).
Peći na 170°C 35 minuta. Provjeriti čačkalicom (ubosti u sredinu tijesta okomito: ako se na čačkalicu ne primaju komadići, tijesto je pečeno), pa ako treba peći još 5 minuta. Gotovi kolač posuti šećerom u prahu.
www.recepti.hr
In this article:Glajgevih, gleichgewicht, hrana, jednostavan, kolač, kuhinja, poslastica, voće
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login