Budi fit

Jasminom protiv depresije

Biljno smirivanje.
Sladak miris jasmina ima efekte poput Valiuma te smiruje živce bez nuspojava, navodi novo istraživanje. Naime, laboratorijski testovi pokazali su da miris i njegovi kemijski sastojci dramatično smiruju miševe kada im se pusti u kavez, uzrokujući prekid bilo kakve aktivnosti. Skeniranje mozga životinja pokazalo je efekte kemikalije GABA na živčane stanice u obliku smirenja, oslobađanja napetosti i opuštanja.

Profesor Hanns Hatt sa Sveučilišta Rhur u Njemačkoj, objašnjava kako rezultati istraživanja mogu služiti i kao dokazi učinkovitosti te znanstvene osnove za aromaterapiju. Njegov tim također se nada da bi promjenom kemijske strukture mirisa molekula mogao postići i snažnije efekte.

Istraživači su testirali stotine mirisa kako bi utvrdili učinkovitost GABA kemikalije na receptore u mozgu, te otkrili da jasmin povećava njezine efekte i do 5 puta te djeluje poput sedativa. "Primjena ovog mirisa u liječenju stresa, depresije, nesanice, agresivnosti itd. također je moguća", dodaje profesor Hatt.

Jasmin je tip esencijalnog ulja koje se naširoko koristi u aromaterapiji, a koju su začeli drevni Grci i Egipćani.



Ostatak članka pročitajte ovdje:
Patite od stresa i depresije? Samo pomirišite jasmin

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Kad pomislimo na sezonsku depresiju, niža emocionalna stanja obično povezujemo s hladnim, sivim vremenom.

Duh i tijelo

Pripremili smo za vas 10 jednostavnih savjeta kojima i sami možete znatno popraviti vaše stanje

Duh i tijelo

Iako je općeprihvaćeno mišljenje kako postoji veza između sve većeg broja depresije kod mladih i njihovog vremena provedenog na društvenim mrežama, čini se da...

Brinimo jedna o drugoj

U danu bi odrasla osoba trebala unositi oko 300 mg magnezija, a ako ovaj savjet preskačete, nećete odmah osjetiti posljedice manjka magnezija, ali problemi...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version