Količinu možete određivati prema ukusu i od oka. Ipak, evo i recepta.
Sastojci:
250 g mladog graška
3 mrkve, narezati na kockice ili kolutove
2 srednje velika krumpira, narezati na kockice
maslac
majoran, 1-2 žličice
evtl. 1 peršinov korijen
Po želji:
svježi ili suhi vrganji. Suhe vrganje prvo pola sata namočiti u časi hladne vode
tko ne može bez mesa neka lagano ispeče piletinu na maslacu i pristavi zajedno s povrćem kuhati
eventulano brašno te glavicu luka u komadu
po želji ukuhati noklice od brašna i vode
Priprema:
Ako kuhate s piletinom, prvo pripremiti piletinu i staviti sa strane.
Na maslacu na srednje jakoj vatri popirjati grašak i mrkvu i peršin ako koristite, posuti majoranom i preliti s vodom tek toliko da pokrije. Kuhati dok krumpir ne bude gotov.
Tko dodaje vrganje, neka ih doda na samom početku, nakon namakanja. Tko želi i glavicu luka, neka luk ne reze nego neka ga doda u komadu.
Brašno je u receptu navedeno jer je s brašnom uvijek kuhala moja mama. Brašno je tu za gustoću i ako se želi gotovo kremasta juha, razmutite 1-2 žlice brašna u nešto hladne vode i dodajte u juhu. Moj je prijedlog da ipak radije uzmete vise povrća i još jedan krumpir više pa ih zdrobite kad su kuhani i vratite u juhu kako bi dobila na gustoći.
Dodavanjem vrhnja nakon kuhanja se iz juhe može napraviti i umak koji je odličan kao prilog uz meso.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login