Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Jednostavna proljetno-ljetna juha

Brza i ukusna, u nekoliko varijanti.

Količinu možete određivati prema ukusu i od oka. Ipak, evo i recepta.

Sastojci:

  • 250 g mladog graška
  • 3 mrkve, narezati na kockice ili kolutove
  • 2 srednje velika krumpira, narezati na kockice
  • maslac
  • majoran, 1-2 žličice
  • evtl. 1 peršinov korijen

Po želji:
  • svježi ili suhi vrganji. Suhe vrganje prvo pola sata namočiti u časi hladne vode
  • tko ne može bez mesa neka lagano ispeče piletinu na maslacu i pristavi zajedno s povrćem kuhati
  • eventulano brašno te glavicu luka u komadu
  • po želji ukuhati noklice od brašna i vode
Priprema:
  1. Ako kuhate s piletinom, prvo pripremiti piletinu i staviti sa strane.
  2. Na maslacu na srednje jakoj vatri popirjati grašak i mrkvu i peršin ako koristite, posuti majoranom i preliti s vodom tek toliko da pokrije. Kuhati dok krumpir ne bude gotov.

Tko dodaje vrganje, neka ih doda na samom početku, nakon namakanja. Tko želi i glavicu luka, neka luk ne reze nego neka ga doda u komadu.

Brašno je u receptu navedeno jer je s brašnom uvijek kuhala moja mama. Brašno je tu za gustoću i ako se želi gotovo kremasta juha, razmutite 1-2 žlice brašna u nešto hladne vode i dodajte u juhu. Moj je prijedlog da ipak radije uzmete vise povrća i još jedan krumpir više pa ih zdrobite kad su kuhani i vratite u juhu kako bi dobila na gustoći.

Dodavanjem vrhnja nakon kuhanja se iz juhe može napraviti i umak koji je odličan kao prilog uz meso.

Marina kuharica

Written By

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Gastronomija

Mrkvu možete kuhati, pariti, peći, sušiti, roštiljati, pirjati te pripremati salate. Možete kuhati juhe od mrkve, spremati zimnicu, deserte, piree, umake, sokove...

Gastronomija

Odličan prilog ili glavno jelo za istančana nepca

Gastronomija

Ako nemate svježih vrganja, juhu možete napraviti i od zamrznutih vrganja koji mogu i ne moraju biti prethodno blanširani.

Gastronomija

Zdrav i dug život zahvaljujući kombiniranju boja u prehrani.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.