Gastronomija

Kako napraviti fritule?

Recept za nenadmašan dalmatinski specijalitet koji se često sprema za Uskrs.
Fritule su tipičan specijalitet iz Dalmacije, posebno s dalmatinskih otoka, Kvarnera i primorja. Okus im je sasvim jedinstven, one su poput malih aromatičnih i posebno mirisnih krafnica oplemenjenih grožđicama, jabukama i cimetom. Odličan su desert nakon laganog ručka ili večere.

Potrebno:
  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 200 g 20% kiselog vrhnja
  • 1/2 jogurta
  • 350 g brašna
  • 1 žličica ribane limunove korice
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 mala žličica cimeta
  • malo soli
  • 1 veća sitno naribana jabuka
  • 1/2 dcl ruma
  • 80 g suhih grožđica
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje


Postupak:

1 . Jaja i šećer dobro izmutite pjenjačom, pa miješanjem dodajte kiselo vrhnje i jogurt. Jabuke ogulite, pa ih sitno naribajte i umiješajte u smjesu skupa s grožđicama i rumom. Posebno izmiješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, cimet, malo soli i naribanu koricu limuna. Miješajući suhe sastojke dodajte smjesi s jajima i vrhnjem.



2 . U manjoj i dubljoj tavici zagrijte ulje (ulja treba biti obilato). Žlicom otkidajte po malo smjese i pržite fritule u dubokom ulju. Najčešće se okrenu same, ako ne okrenite ih i pržite i s druge strane dok ne dobiju lijepu zlatno rumenu boju. Žlicu iza svake ture prženja uronite u vruće ulje ili vrelu vodu kako vam se uz nju ne bi ljepilo tijesto. Vadite ih rešetkastom žlicom kako bi se što bolje oiscijedile i stavljajte u dublju posudu i na kuhinjski papir.

3. Gotove fritule pospite šećerom u prahu, poslužite tople.

Just Good Food



You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version