Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kako napraviti fritule?

Recept za nenadmašan dalmatinski specijalitet koji se često sprema za Uskrs.

Fritule su tipičan specijalitet iz Dalmacije, posebno s dalmatinskih otoka, Kvarnera i primorja. Okus im je sasvim jedinstven, one su poput malih aromatičnih i posebno mirisnih krafnica oplemenjenih grožđicama, jabukama i cimetom. Odličan su desert nakon laganog ručka ili večere.

Potrebno:
  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 200 g 20% kiselog vrhnja
  • 1/2 jogurta
  • 350 g brašna
  • 1 žličica ribane limunove korice
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 mala žličica cimeta
  • malo soli
  • 1 veća sitno naribana jabuka
  • 1/2 dcl ruma
  • 80 g suhih grožđica
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje


Postupak:

1 . Jaja i šećer dobro izmutite pjenjačom, pa miješanjem dodajte kiselo vrhnje i jogurt. Jabuke ogulite, pa ih sitno naribajte i umiješajte u smjesu skupa s grožđicama i rumom. Posebno izmiješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, cimet, malo soli i naribanu koricu limuna. Miješajući suhe sastojke dodajte smjesi s jajima i vrhnjem.



2 . U manjoj i dubljoj tavici zagrijte ulje (ulja treba biti obilato). Žlicom otkidajte po malo smjese i pržite fritule u dubokom ulju. Najčešće se okrenu same, ako ne okrenite ih i pržite i s druge strane dok ne dobiju lijepu zlatno rumenu boju. Žlicu iza svake ture prženja uronite u vruće ulje ili vrelu vodu kako vam se uz nju ne bi ljepilo tijesto. Vadite ih rešetkastom žlicom kako bi se što bolje oiscijedile i stavljajte u dublju posudu i na kuhinjski papir.

3. Gotove fritule pospite šećerom u prahu, poslužite tople.

Just Good Food



Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.