Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Kako napraviti fritule?

Recept za nenadmašan dalmatinski specijalitet koji se često sprema za Uskrs.

Fritule su tipičan specijalitet iz Dalmacije, posebno s dalmatinskih otoka, Kvarnera i primorja. Okus im je sasvim jedinstven, one su poput malih aromatičnih i posebno mirisnih krafnica oplemenjenih grožđicama, jabukama i cimetom. Odličan su desert nakon laganog ručka ili večere.

Potrebno:
  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 200 g 20% kiselog vrhnja
  • 1/2 jogurta
  • 350 g brašna
  • 1 žličica ribane limunove korice
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 mala žličica cimeta
  • malo soli
  • 1 veća sitno naribana jabuka
  • 1/2 dcl ruma
  • 80 g suhih grožđica
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje


Postupak:

1 . Jaja i šećer dobro izmutite pjenjačom, pa miješanjem dodajte kiselo vrhnje i jogurt. Jabuke ogulite, pa ih sitno naribajte i umiješajte u smjesu skupa s grožđicama i rumom. Posebno izmiješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, cimet, malo soli i naribanu koricu limuna. Miješajući suhe sastojke dodajte smjesi s jajima i vrhnjem.



2 . U manjoj i dubljoj tavici zagrijte ulje (ulja treba biti obilato). Žlicom otkidajte po malo smjese i pržite fritule u dubokom ulju. Najčešće se okrenu same, ako ne okrenite ih i pržite i s druge strane dok ne dobiju lijepu zlatno rumenu boju. Žlicu iza svake ture prženja uronite u vruće ulje ili vrelu vodu kako vam se uz nju ne bi ljepilo tijesto. Vadite ih rešetkastom žlicom kako bi se što bolje oiscijedile i stavljajte u dublju posudu i na kuhinjski papir.

3. Gotove fritule pospite šećerom u prahu, poslužite tople.

Just Good Food



Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Gastronomija

Salatu samo treba napraviti na pravi način i može vam biti dovoljna sama i tijekom cijele godine. Kod salate je bitno da je šarena,...

Gastronomija

Recepti za ukusno osvježenje.

Gastronomija

Osvježavajući kolač podsjeća na pite naših baka.

Gastronomija

Svako područje Hrvatske ima specifičnu gastro tradiciju.

Advertisement