Fritule su tipičan specijalitet iz Dalmacije, posebno s dalmatinskih otoka, Kvarnera i primorja. Okus im je sasvim jedinstven, one su poput malih aromatičnih i posebno mirisnih krafnica oplemenjenih grožđicama, jabukama i cimetom. Odličan su desert nakon laganog ručka ili večere.
Potrebno:
Postupak:
1 . Jaja i šećer dobro izmutite pjenjačom, pa miješanjem dodajte kiselo vrhnje i jogurt. Jabuke ogulite, pa ih sitno naribajte i umiješajte u smjesu skupa s grožđicama i rumom. Posebno izmiješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, cimet, malo soli i naribanu koricu limuna. Miješajući suhe sastojke dodajte smjesi s jajima i vrhnjem.
2 . U manjoj i dubljoj tavici zagrijte ulje (ulja treba biti obilato). Žlicom otkidajte po malo smjese i pržite fritule u dubokom ulju. Najčešće se okrenu same, ako ne okrenite ih i pržite i s druge strane dok ne dobiju lijepu zlatno rumenu boju. Žlicu iza svake ture prženja uronite u vruće ulje ili vrelu vodu kako vam se uz nju ne bi ljepilo tijesto. Vadite ih rešetkastom žlicom kako bi se što bolje oiscijedile i stavljajte u dublju posudu i na kuhinjski papir.
3. Gotove fritule pospite šećerom u prahu, poslužite tople.
Just Good Food
Potrebno:
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 200 g 20% kiselog vrhnja
- 1/2 jogurta
- 350 g brašna
- 1 žličica ribane limunove korice
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 mala žličica cimeta
- malo soli
- 1 veća sitno naribana jabuka
- 1/2 dcl ruma
- 80 g suhih grožđica
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
1 . Jaja i šećer dobro izmutite pjenjačom, pa miješanjem dodajte kiselo vrhnje i jogurt. Jabuke ogulite, pa ih sitno naribajte i umiješajte u smjesu skupa s grožđicama i rumom. Posebno izmiješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, cimet, malo soli i naribanu koricu limuna. Miješajući suhe sastojke dodajte smjesi s jajima i vrhnjem.
2 . U manjoj i dubljoj tavici zagrijte ulje (ulja treba biti obilato). Žlicom otkidajte po malo smjese i pržite fritule u dubokom ulju. Najčešće se okrenu same, ako ne okrenite ih i pržite i s druge strane dok ne dobiju lijepu zlatno rumenu boju. Žlicu iza svake ture prženja uronite u vruće ulje ili vrelu vodu kako vam se uz nju ne bi ljepilo tijesto. Vadite ih rešetkastom žlicom kako bi se što bolje oiscijedile i stavljajte u dublju posudu i na kuhinjski papir.
3. Gotove fritule pospite šećerom u prahu, poslužite tople.
Just Good Food
You must be logged in to post a comment Login