Gastronomija

Kap zdravlja s klisure

Od davnina maslina je jedna od najvećih blagodati, obogaćuje prehranu i pridonosi zdravlju.
Maslina je jedna od najstarijih poznatih namirnica. O njoj se već govori u Bibliji te u starim egipatskim djelima. Legenda kaže da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru na kojoj je potom izrasla maslina.

Od davnina se maslina, latinski Olea europaea, koristila u domaćinstvu u liječenju mnogih bolesti, ali i za ogrjev. Također je stoljetni simbol mira i mudrosti.

Postoje crne i zelene masline. Razlika u boji dobiva se zbog razlike u vremenu berbe i načinu obrade poput fermentacije te čuvanju u ulju ili soli. Osim po veličini i obliku, masline se razlikuju i po okusu, koji može biti kiselkasto-gorkast, pikantan ili sladak. Danas se sve češće u mogu pronaći masline bez koštica, ali i one punjene sirom, paprikom, kaparama ili orašastim voćem.

Iako je Hrvatska mediteranska zemlja gdje je maslina kultura koja uspijeva, na začelju smo po potrošnji. Konzumiramo ih do 8 puta manje nego Grčka, Španjolska, Portugal ili Francuska.
Maslina štiti srce

Maslina je izvor monozasićenih kiselina i vitamina E. Kiseline smanjuje rizik od povećanog kolesterola, štite stanice od oštećenja te na taj način sprječavaju upalne procese.

Vitamin E je glavni tjelesni antioksidans, topiv u mastima. Hvata i neutralizira slobodne radikale u svim područjima u tijelu gdje je prisutna mast. Zbog slobodnih radikala ponekad oksidira kolesterol koji se tada nakuplja u žilama te posljedica može biti srčani ili moždani udar. Zato, nekoliko kapljica ulja u vašem jelu osim zanimljivog okusa daje i dozu zdravlja i fini potisak srcu.

Za žene je posebno zanimljivo što vitamin E može ublažiti pojavu jakih navala vrućina u menopauzi. Također štiti od raka dojke i maternice, što je jedan od najvećih uzročnika preuranjene smrtnosti žena.

Na zdravlje najbolje utječe ekstra djevičansko maslinovo ulje koje obiluje Omega 3 kiselinama te je najveći zaštitnik srca.

Brački liker od maslina

U Hrvatskoj je maslina dio gastronomskog i kulturnog nasljeđa. Koristi se u prehrani uz ribu, meso, salate, a sve se češće stavlja i u umake.

Ako želite okusiti puninu masline te nazdraviti u čast čuvarici života napravite liker od maslina koji se pripravlja na otoku Braču.

Sastojci:

Potrebna vam je rakija, zrele crne masline, šećer, korica limuna, naranče i grejpa te klinčić.

Priprema:

Izmiješajte sve sastojke i ostavite u posudi u kojoj se priprema da odstoji 40 dana. Nakon 40 dana filtrirajte liker i ostavite da sazrije kroz 6 mjeseci.

Postupak je dugotrajan, ali kada završi imate mjesece aperitiva prije ručka pripravljenog od masline, jedne od najzdravijih biljaka na kugli zemaljskoj.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Sindrom policističnih jajnika ili skraćeno PCOS (engl. policystic ovary syndrome) čest je zdravstveni poremećaj u žena reproduktivne dobi.

Darivanje

Trideset godina nakon što je prvi put objavljena, knjiga ˝Muškarci su s Marsa, žene su s Venere˝ostala je najutjecajniji i najprodavaniji priručnik za veze.

Savjeti stručnjaka

Termogeni učinak hrane sličan je učinku koji na tijelo ima fizička aktivnost.

Suncokreti na oblacima

Često mi kažu: „Uh, komotna si...“ Odgovor je uvijek isti. Da, jesam, komotna sam jer mi se može, jer si to želim...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version