Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kap zdravlja s klisure

Od davnina maslina je jedna od najvećih blagodati, obogaćuje prehranu i pridonosi zdravlju.

Maslina je jedna od najstarijih poznatih namirnica. O njoj se već govori u Bibliji te u starim egipatskim djelima. Legenda kaže da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru na kojoj je potom izrasla maslina.

Od davnina se maslina, latinski Olea europaea, koristila u domaćinstvu u liječenju mnogih bolesti, ali i za ogrjev. Također je stoljetni simbol mira i mudrosti.

Postoje crne i zelene masline. Razlika u boji dobiva se zbog razlike u vremenu berbe i načinu obrade poput fermentacije te čuvanju u ulju ili soli. Osim po veličini i obliku, masline se razlikuju i po okusu, koji može biti kiselkasto-gorkast, pikantan ili sladak. Danas se sve češće u mogu pronaći masline bez koštica, ali i one punjene sirom, paprikom, kaparama ili orašastim voćem.

Iako je Hrvatska mediteranska zemlja gdje je maslina kultura koja uspijeva, na začelju smo po potrošnji. Konzumiramo ih do 8 puta manje nego Grčka, Španjolska, Portugal ili Francuska.
Maslina štiti srce

Maslina je izvor monozasićenih kiselina i vitamina E. Kiseline smanjuje rizik od povećanog kolesterola, štite stanice od oštećenja te na taj način sprječavaju upalne procese.

Vitamin E je glavni tjelesni antioksidans, topiv u mastima. Hvata i neutralizira slobodne radikale u svim područjima u tijelu gdje je prisutna mast. Zbog slobodnih radikala ponekad oksidira kolesterol koji se tada nakuplja u žilama te posljedica može biti srčani ili moždani udar. Zato, nekoliko kapljica ulja u vašem jelu osim zanimljivog okusa daje i dozu zdravlja i fini potisak srcu.

Za žene je posebno zanimljivo što vitamin E može ublažiti pojavu jakih navala vrućina u menopauzi. Također štiti od raka dojke i maternice, što je jedan od najvećih uzročnika preuranjene smrtnosti žena.

Na zdravlje najbolje utječe ekstra djevičansko maslinovo ulje koje obiluje Omega 3 kiselinama te je najveći zaštitnik srca.

Brački liker od maslina

U Hrvatskoj je maslina dio gastronomskog i kulturnog nasljeđa. Koristi se u prehrani uz ribu, meso, salate, a sve se češće stavlja i u umake.

Ako želite okusiti puninu masline te nazdraviti u čast čuvarici života napravite liker od maslina koji se pripravlja na otoku Braču.

Sastojci:

Potrebna vam je rakija, zrele crne masline, šećer, korica limuna, naranče i grejpa te klinčić.

Priprema:

Izmiješajte sve sastojke i ostavite u posudi u kojoj se priprema da odstoji 40 dana. Nakon 40 dana filtrirajte liker i ostavite da sazrije kroz 6 mjeseci.

Postupak je dugotrajan, ali kada završi imate mjesece aperitiva prije ručka pripravljenog od masline, jedne od najzdravijih biljaka na kugli zemaljskoj.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Drama Queen

Iako je društveno neprihvatljiva i dovodi sve sudionike u neku neugodnu, pa ponekad i opasnu situaciju, laž nećemo tako lako iskorijeniti.

Savjeti stručnjaka

Lucija Lugomer, naša poznata influencerica i model, odlučila se napokon riješiti dioptrije te je s nama podijelila svoje iskustvo. Saznajte sve o ovoj revolucionarnoj...

Zdravstveni karton

Zanimljivo je da vitamina D u organizmu ne može biti viška jer naše tijelo regulira njegovu količinu.

Duh i tijelo

Motivirali vas posao koji radite da svako jutro ustanete iz kreveta bez grča u želucu ili pomisli da i prije početka radnog vremena čekate...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.