Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Kap zdravlja s klisure

Od davnina maslina je jedna od najvećih blagodati, obogaćuje prehranu i pridonosi zdravlju.

Maslina je jedna od najstarijih poznatih namirnica. O njoj se već govori u Bibliji te u starim egipatskim djelima. Legenda kaže da je maslina nastala kada je božica Atena u nadmetanju s Posejdonom bacila kap vode na klisuru na kojoj je potom izrasla maslina.

Od davnina se maslina, latinski Olea europaea, koristila u domaćinstvu u liječenju mnogih bolesti, ali i za ogrjev. Također je stoljetni simbol mira i mudrosti.

Postoje crne i zelene masline. Razlika u boji dobiva se zbog razlike u vremenu berbe i načinu obrade poput fermentacije te čuvanju u ulju ili soli. Osim po veličini i obliku, masline se razlikuju i po okusu, koji može biti kiselkasto-gorkast, pikantan ili sladak. Danas se sve češće u mogu pronaći masline bez koštica, ali i one punjene sirom, paprikom, kaparama ili orašastim voćem.

Iako je Hrvatska mediteranska zemlja gdje je maslina kultura koja uspijeva, na začelju smo po potrošnji. Konzumiramo ih do 8 puta manje nego Grčka, Španjolska, Portugal ili Francuska.
Maslina štiti srce

Maslina je izvor monozasićenih kiselina i vitamina E. Kiseline smanjuje rizik od povećanog kolesterola, štite stanice od oštećenja te na taj način sprječavaju upalne procese.

Vitamin E je glavni tjelesni antioksidans, topiv u mastima. Hvata i neutralizira slobodne radikale u svim područjima u tijelu gdje je prisutna mast. Zbog slobodnih radikala ponekad oksidira kolesterol koji se tada nakuplja u žilama te posljedica može biti srčani ili moždani udar. Zato, nekoliko kapljica ulja u vašem jelu osim zanimljivog okusa daje i dozu zdravlja i fini potisak srcu.

Za žene je posebno zanimljivo što vitamin E može ublažiti pojavu jakih navala vrućina u menopauzi. Također štiti od raka dojke i maternice, što je jedan od najvećih uzročnika preuranjene smrtnosti žena.

Na zdravlje najbolje utječe ekstra djevičansko maslinovo ulje koje obiluje Omega 3 kiselinama te je najveći zaštitnik srca.

Brački liker od maslina

U Hrvatskoj je maslina dio gastronomskog i kulturnog nasljeđa. Koristi se u prehrani uz ribu, meso, salate, a sve se češće stavlja i u umake.

Ako želite okusiti puninu masline te nazdraviti u čast čuvarici života napravite liker od maslina koji se pripravlja na otoku Braču.

Sastojci:

Potrebna vam je rakija, zrele crne masline, šećer, korica limuna, naranče i grejpa te klinčić.

Priprema:

Izmiješajte sve sastojke i ostavite u posudi u kojoj se priprema da odstoji 40 dana. Nakon 40 dana filtrirajte liker i ostavite da sazrije kroz 6 mjeseci.

Postupak je dugotrajan, ali kada završi imate mjesece aperitiva prije ručka pripravljenog od masline, jedne od najzdravijih biljaka na kugli zemaljskoj.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Duh i tijelo

Briga o sebi je važna jer je to ključ za pronalaženje ravnoteže kako u nama samima, tako i izvana.

Duh i tijelo

Meditacija se pokazala kao izvrstan alat za smirivanje nemirnog dječjeg uma.

Zdravstveni karton

Rak grlića maternice se razvija kada stanice na cerviksu  tj. na grliću maternice, postaju abnormalne

Zanimljivosti

Uz pjevačice, u spotu također sudjeluju i žene s metastatskim rakom dojke, članice Udruge NISMO SAME.

Advertisement