Ove molekule su poput obrambenog raketnog sustava u našem tijelu, te spriječavaju štetu od molekula po imenu slobodni radikali.
Rade po sljedećem principu: kako biste disali, kretali se ili jeli, vaše tjelesne stanice pretvaraju hranu i kisik u energiju. Ove kemijske reakcije stvaraju štetne bioprodukte – slobodne radikale. Zapravo se radi o vrlo reaktivnim oblicima kisika kojima nedostaje jedan elektron i zato ga kradu od normalnih stanica, oštečujući DNK. Ova oštećenja pridonose velikom broju zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, gubitak pamćenja i rak.
Antioksidansi utječu na ovaj proces dajući slobodnim radikalima jedan od svojih elektrona kako bi ih stabilizirali. Ili se kombiniraju s njima te stvaraju različite, stabilnije komponente. Postoje također antioksidans enzimi koji pomažu slobodnim radikalima da reagiraju s ostalim kemikalijama i stvore sigurnije, netoksične supstance.
Od stotinu vrsta voća i povrća, koje je najbolje za nas? Odgovor: ono s najvećim ORAC faktorom. ORAC je skraćenica za kapacitet apsorpcije slobodnih radikala.
Top 10 vrsta voća bogatog antioksidansima:
-
Suhe šljive
-
Grožđice
-
Borovnice
-
Kupine
-
Jagode
-
Šljive
-
Naranča
-
Crveni grejp
-
Višnje
-
Marelice
Metro-portal.hr
You must be logged in to post a comment Login