Budi fit

Koje voće je najzdravije?

Namirnice koje su glavni izvor antioksidansa.
Ove molekule su poput obrambenog raketnog sustava u našem tijelu, te spriječavaju štetu od molekula po imenu slobodni radikali.

Rade po sljedećem principu: kako biste disali, kretali se ili jeli, vaše tjelesne stanice pretvaraju hranu i kisik u energiju. Ove kemijske reakcije stvaraju štetne bioprodukte – slobodne radikale. Zapravo se radi o vrlo reaktivnim oblicima kisika kojima nedostaje jedan elektron i zato ga kradu od normalnih stanica, oštečujući DNK. Ova oštećenja pridonose velikom broju zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, gubitak pamćenja i rak.

Antioksidansi utječu na ovaj proces dajući slobodnim radikalima jedan od svojih elektrona kako bi ih stabilizirali. Ili se kombiniraju s njima te stvaraju različite, stabilnije komponente. Postoje također antioksidans enzimi koji pomažu slobodnim radikalima da reagiraju s ostalim kemikalijama i stvore sigurnije, netoksične supstance.

Od stotinu vrsta voća i povrća, koje je najbolje za nas? Odgovor: ono s najvećim ORAC faktorom. ORAC je skraćenica za kapacitet apsorpcije slobodnih radikala.

Top 10 vrsta voća bogatog antioksidansima:

  1. Suhe šljive
  2. Grožđice
  3. Borovnice
  4. Kupine
  5. Jagode
  6. Šljive
  7. Naranča
  8. Crveni grejp
  9. Višnje
  10. Marelice
Metro-portal.hr

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Jagode gotovo da nemaju kalorija, a mogu se pripremiti na razne načine.

Brinimo jedna o drugoj

Postoje namirnice koje bi trebali svakodnevno imati na meniju želimo li imati zdrave oči i odličan vid.

Gastronomija

Zdrav i dug život zahvaljujući kombiniranju boja u prehrani.

Gastronomija

Najjednostavniji način spremanja hrane za zimu.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version