Zanimljivosti

Kozmetologinja nam otkriva zašto je limfna drenaža toliko važna

Limfna drenaža je je jedna od najstarijih tehnika kojom ubrzavamo limfni tok i potičemo odvodnju limfe iz tjelesnih tkiva.

Ubrzani način života ostavlja nam malo vremena da obratimo pažnju na svoje tijelo. Nemamo uravnoteženu prehranu i često se ne krećemo dovoljno što dovodi do neuravnotežene tjelesne težine, pa čak i pretilosti. Sve to pogoduje raznim zdravstvenim problemima. Mnogi od nas su barem jednom imali natečene noge, podbuhlost, a i povećane limfne čvorove. Sve su to znakovi da se nešto događa s limfnim sustavom.

Važnost limfnog sustava

Limfni sustav je i naš imunološki sustav. Bez zdravog limfnog sustava, naša tijela bi bila poput balona, a stanice prožete nečistom tekućinom. Limfni sustav sastoji se od: tjelesne tekućine limfe, limfnih sudova, limfnih žlijezda i organa timusa, koštane srži, krajnika, slezene i limfnih čvorova.

Uloga limfnog sustava je čišćenje organizma.

Što je limfa?

Limfa je tekućina koja se stvara u međustaničnom prostoru tkiva te prenosi otpadne tvari i bjelančevine. Neprestano kruži tijelom putem limfnih žila koje predstavljaju mrežu kanala i prolazi kroz limfne žlijezde gdje se filtrira od limfnih bakterija. Limfni sustav nema pumpu i tok limfe se uspostavlja pomoću kontrakcija i opuštanja mišića, pulsiranjem vena i pritiskom u tkivu koji izazovu skeletni mišići – kada je sve u redu. Ako nije, dio tekućine može se vratiti i doći će do većeg ili manjeg zastoja te će nastati oteklina, otečene noge, zadržavanje vode i slično. Kada se dogodi zastoj limfe nastaje limfni edem – nakupina bjelančevina i vode u vezivnom tkivu.

Osim tih tegoba kada limfni sustav postaje trom, dolazi do određenih simptoma: slaba cirkulacija, hladne ruke i noge, iscrpljenost, glavobolja, problemi s probavnim sustavom, suha koža, celulit, otekline. Kako bi se limfni sustav poboljšao i kako bi se riješili svih ovih tegoba pomoći će tretman limfne drenaže i masaže.

Zašto je dobra limfna drenaža?

Limfna drenaža je je jedna od najstarijih tehnika kojom ubrzavamo limfni tok i potičemo odvodnju limfe iz tjelesnih tkiva. To je nježni oblik masaže gdje ritmičkim pokretima i pritiskom ruke pomažemo otkloniti otekline. Limfna drenaža djeluje na otklanjanje viška tekućine, metaboličkog otpada, smanjuje otekline, pomaže u održavanju mišića. Također i radi detoksikaciju tijela.

Limfna drenaža isto tako pomaže i tijelu u borbi protiv infekcija, prehlade, jača imunološki sustav, dobra je i u borbi protiv celulita.

Postoji i aparaturna limfna drenaža koju imamo u ponudi u našem Dharma Institutu koja također djeluje na limfni sustav kako je opisana i odlična je za pokretanje limfe te zastoja tekućine u tijelu. Međutim, za neke problematike, a pogotovo postoperativne se ipak inzistira na ručnoj limfnoj drenaži.

Klasična masaža je također jedna od metoda koja je odlična za pokretanje limfe. Ovom tehnikom se tjelesna temperatura povisuje za 2 – 3 stupnja, dolazi do poboljšanja cirkulacije ne samo u površinskim dijelovima tijela već i u potkožnom tkivu i mišića. Nadalje, poboljšava se opskrba kisikom i hranjivim tvarima te povećava izlučivanje vode iz tijela i stimulira imunitet.

Limfna drenaža u borbi protiv celulita

Ako želite samo raditi na nogama jer imate zastoj tekućine, natečene i bolne noge, možete raditi i parcijalnu masažu nogu. Također, ako imate problema s celulitom, možete ići na anticelulitne masaže, oklagije i limfnu drenažu. Sve te tehnike radimo u Dhrama Institutu i preporučujemo za održavanje lijepog i zdravog izgleda nogu.

U Dharma Institutu su našim klijentima omiljene usluge masaže. S obzirom na današnji način života i činjenicu da smo svi pod stresom, idealno se opustiti i potaknuti cirkulaciju, limfni sustav i detoksikaciju organizma.

Nakon masaže uvijek se osjećamo bolje i možemo reći da smo postigli sklad duha i tijela. Na masažu je idealno ići redovito, čak i jednom tjedno. Ako nemate te mogućnosti, za doma bih definitivno preporučila tople kupke, a za stimuliranje cirkulacije tuširanje u toplo-hladnoj vodi naizmjenično. Također bi idealne bile šetnje kroz prirodu i sportske aktivnosti, jer nam kretanje uvijek potakne limfni sustav i cirkulaciju.

Autorica: Ivana Škender, Kozmetolog i wellness manager, Dharma – institut ljepote

Ne propustite

Zanimljivosti

B.Fit program namijenjen je svima koji žele poboljšati svoje životne navike i koji su u potrazi za dugoročnim i zdravstveno prihvatljivim rješenjem za redukciju...

Savjeti stručnjaka

C5 - C6 disk nalaze se između petog i šestog cervikalnog kralješka i igraju važnu ulogu kod pokretanja vrata.

Savjeti stručnjaka

Znate li da se tijekom posta ili gladovanja u našem organizmu pokreću prirodni detoksikacijski procesi i regeneracija na staničnoj razini?

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version