Događanja

Molly Bloom osvojila Osječane

Novo kazalište u osječkoj barutani započelo s monodramom Jamesa Joycea.
Premijerom monodrame Molly Bloom u izvedbi Tatjane Bertok-Zupković, glumice osječkog HNK, a u režiji Marijane Fumić pokrenut je novi kulturni projekt u Osijeku – Novo kazalište u Barutani.

Za ovaj veliki početak off scene, koja je nasušno potrebna Osijeku i publici željnoj kazališta, izabrano je 18. poglavlje romana Uliks Jamesa Joycea.. Komad je zahtjevan, a u ulozi Penelope s početka 20. stoljeća zablistala je Tatjana Bertok Zupković koja je ovaj tekst upoznala još za vrijeme studentskih dana.

– Dio teksta izvela sam kao dio diplomskog rada iz govora. Već sam tada zavoljela Joycea i odlučila da ću čim mi se ukaže prilika ovo odigrati kao dramu. Jako sam zadovoljna i sretna zbog publike koja je izvrsno odreagirala na viđeno-nekoliko minuta nakon premijere,- rekla je glumica.

Dan kada je Joyce upoznao Noru

Kompleksnost i težina teksta nije ju uplašila, a uz pomoć redateljice Marijane Fumić uspjela je u nakani da izrečeno postane prohodno, duhovito i publici blisko.

Irski književnik James Joyce radnju svog književnog kapitalca smješta u lipanj 1904. godine, na dan kada je upoznao svoju životnu partnericu Noru. Toga će dana junak Leopold Bloom krenuti na 18 milja dugačak put ulicama Dublina, a u spomen na to u mnogim irskim gradovima 16. lipnja slavi se kao Bloomsday i staje uz bok slavnom St. Patrick’s-u.

Za vrijeme dok Bloom hodočasti ulicama metropole, njegova supruga Molly čeka ga i provodi besanu noć tijekom koje joj na um padaju najrazličitije ideje.Priča, koja se idealno uklopila u prostor rimskih katakombi, naizgled je jednostavna i svakodnevna, kao da ju može ispričati bilo tko od nas.

Kraćenja teksta

Iz kuta redateljice Marijane Fumić ipak je malo drugačije:

– Radi se o tekstu koji je pisan u jednoj rečenici, bez interpunkcija i stanki. Kao takav on traje preko četiri sata, pa smo ga morali podosta kratiti, ali nadam se da smo uzeli one dijelove koje smo i trebali,-rekla je Fumić.

Da je upravo tako svjedoče i reakcije publike koja je iskrenim pljeskom na kraju nagradila glumački talent i sjajnu glumičinu izvedbu.

Svoj premijerni sjaj sigurno neće izgubiti ni za vrijeme repriznih prikazivanja, u četvrtak 18. i nedjelju 21. lipnja u 20.30 sati. Za ulaznicu valja izdvojiti 25 kuna, a ukoliko ne možete do Osijeka, nije isključeno da će Molly krenuti na turneju po Hrvatskoj, no tek od jeseni. Čekajte ju spremni!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Zanimljivosti

U Osijeku je sredinom ožujka 2024. započelo snimanje filma „Wrongful Death 2: Bloodlines“, drugog dijela trilera pod producentskom palicom Vjekoslava Katušina.

Dobar posao

Željka Barišić Pulig ravnateljica Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, prva je žena u povijesti zagrebačkog HNK na ovoj čelnoj poziciji.

Zanimljivosti

Baš kako je i najavila, Severina je ovim koncertom ''nadoknadila'' svih 12 godina razdvojenosti s osječkom publikom.

Putovanja

Ako ste iz Zagreba, Splita, Rijeke, Dubrovnika ili Pule, vrijeme je za putovanje u Osijek!

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version