Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Molly Bloom osvojila Osječane

Novo kazalište u osječkoj barutani započelo s monodramom Jamesa Joycea.

Premijerom monodrame Molly Bloom u izvedbi Tatjane Bertok-Zupković, glumice osječkog HNK, a u režiji Marijane Fumić pokrenut je novi kulturni projekt u Osijeku – Novo kazalište u Barutani.

Za ovaj veliki početak off scene, koja je nasušno potrebna Osijeku i publici željnoj kazališta, izabrano je 18. poglavlje romana Uliks Jamesa Joycea.. Komad je zahtjevan, a u ulozi Penelope s početka 20. stoljeća zablistala je Tatjana Bertok Zupković koja je ovaj tekst upoznala još za vrijeme studentskih dana.

– Dio teksta izvela sam kao dio diplomskog rada iz govora. Već sam tada zavoljela Joycea i odlučila da ću čim mi se ukaže prilika ovo odigrati kao dramu. Jako sam zadovoljna i sretna zbog publike koja je izvrsno odreagirala na viđeno-nekoliko minuta nakon premijere,- rekla je glumica.

Dan kada je Joyce upoznao Noru

Kompleksnost i težina teksta nije ju uplašila, a uz pomoć redateljice Marijane Fumić uspjela je u nakani da izrečeno postane prohodno, duhovito i publici blisko.

Irski književnik James Joyce radnju svog književnog kapitalca smješta u lipanj 1904. godine, na dan kada je upoznao svoju životnu partnericu Noru. Toga će dana junak Leopold Bloom krenuti na 18 milja dugačak put ulicama Dublina, a u spomen na to u mnogim irskim gradovima 16. lipnja slavi se kao Bloomsday i staje uz bok slavnom St. Patrick’s-u.

Za vrijeme dok Bloom hodočasti ulicama metropole, njegova supruga Molly čeka ga i provodi besanu noć tijekom koje joj na um padaju najrazličitije ideje.Priča, koja se idealno uklopila u prostor rimskih katakombi, naizgled je jednostavna i svakodnevna, kao da ju može ispričati bilo tko od nas.

Kraćenja teksta

Iz kuta redateljice Marijane Fumić ipak je malo drugačije:

– Radi se o tekstu koji je pisan u jednoj rečenici, bez interpunkcija i stanki. Kao takav on traje preko četiri sata, pa smo ga morali podosta kratiti, ali nadam se da smo uzeli one dijelove koje smo i trebali,-rekla je Fumić.

Da je upravo tako svjedoče i reakcije publike koja je iskrenim pljeskom na kraju nagradila glumački talent i sjajnu glumičinu izvedbu.

Svoj premijerni sjaj sigurno neće izgubiti ni za vrijeme repriznih prikazivanja, u četvrtak 18. i nedjelju 21. lipnja u 20.30 sati. Za ulaznicu valja izdvojiti 25 kuna, a ukoliko ne možete do Osijeka, nije isključeno da će Molly krenuti na turneju po Hrvatskoj, no tek od jeseni. Čekajte ju spremni!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Kazalište Moruzgva održalo je u ponedjeljak 10. siječnja na Sceni Vidra press konferenciju o provedbi projekta „Novo normalno“ vrijednog 499.216,26 kuna

Moj dom

Kuglice, lampice, anđeli, zvjezdice i sve to u trendi bojama. Božić je gotovo nezamisliv bez okićenog bora.

Budi fit

Ervina Sulejmanova rođena je u Amaliku, u Uzbekistanu. Baletnu akademiju u Taškentu završila je 1988. Od 1988. do 1992. članica je Baleta Boljšog Teatra...

Predstavljamo

U sklopu ovog događanja svi postojeći Gyms4you članovi i oni koji će to tek postati, u Gyms4you Osijek teretani u periodu od 02.10. do...

Advertisement