Budi fit

Multitalentirana rajčica

5 zdravih odlika crvenog povrća za koje možda niste znali.
Rajčica, paradajz, pomidor, poma i tomato. Sve su to nazivi za sezonsko povrće koje sazrijeva od svibnja do listopada, ali se, zahvaljujući plastenicima i staklenicima, na tržištu nalazi tijekom čitave godine. Na često pitanje – da li je rajčica voće ili povrće, Vrhovni sud SAD-a krajem 19. stoljeća odgovorio je sudskom odlukom.

Botanički gledano, rajčica je voće, ali u svakodnevnom govoru i upotrebi kod trgovaca ili kupaca, rajčica je kao i krastavac, povrće koje se uzgaja u vrtovima i koje se jede sirovo ili kuhano, i poput krumpira, salate ili mrkve, se obično servira kao posebno jelo ili dio nekog jela, a ne kao voće, koje se obično servira za desert.

Bez obzira na uvijek prisutnu dilemu o kakvoj se namirnici radi, ljudi su ovu rajčicu širokogrudno prihvatili u svojim domaćinstvima (prosječan Amerikanac pojede preko 8 kg rajčice godišnje), te možemo reći da se radi o vrlo multitalentiranoj namirnici. Relativno jeftina namirnica (jer danas više ništa nije jeftino) sastavni je dio raznih dijeta, zdravih režima prehrane, borac je protiv srčanih bolesti, a njezin sastojak – likopen (koji rajčici daje crvenu boju) , najjači je antioksidans iz skupine karotenoida. 



Male energetske vrijednosti ( 18 kcal na 100 grama), rajčica je namirnica bogata raznovrsnim nutrijentima. Zanimljivo ali nekad davno su je smatrali otrovnom! Mi ćemo vam otkriti još 5 benefita ove namirnice za koje možda niste znali.

1. Likopen čuva srce

Likopen ima jedinstvenu sposobnost inaktivacije slobodnih radikala koji mogu oštetiti naše stanice, a kao glavni karotenoid u ljudskoj krvi, štiti lipide, proteine i DNA od oksidacije. I upravo ga najviše ima u rajčici. Likopen je odličan saveznik organizma u borbi protiv srčanih bolesti te raka.

2. Rajčica dnevno za zdrave oči

Rajčice su bogate vitaminima (A, E, C) i mineralima koji pridonose zdravlju očiju, no sadrži i nekoliko tajnih sastojaka koju ovu namirnicu čine super hranom za oči! Riječ je o antioksidansima zeaxanthin, lutein i likopen, koji oko štite od svjetlosnih oštećenja. Ljudski organizam nije generator ovih zdravih sastojaka, tako da ih je nužno unositi prehranom.

3. Snižava kolesterol

Ponovno – likopen. Ovaj super antioksidans snižava loš i povisuje dobar kolesterol. Rajčice su upravo stoga odlično povrće jer čak i kada ih skuhate, one ne samo da ne gube korisne sastojke kao što je likopen, već su tada još zdravije jer se likopen lakše otpušta u organizam kada je rajčica kuhana. Umaci od rajčice su savršeni primjer.



4. Niži krvi tlak

Kao jako dobar izvor kalijum citrata, rajčica smanjuje krvni tlak. Ukoliko vam u organizmu manjka kalijum citrata csjećati ćete se malaksalo, imati ćete grčeve u mišiću i nepravilne otkucaje srce. A priznati ćete – ukusnije je i prirodnije jesti rajčice svaki dan nego piti tablete u kojima se nalazi nadomjestak kalijum citrata koji je možda vašem organizmu neophodan ukoliko imate problema s visokim krvnim tlakom, zar ne?

5. Zdrave kosti

Vitamin K koji se nalazi u rajčici zaslužan je za zdravlje kosti te fleksibilnost krvnih žila, a organizam ga spreman među masno tkivo. Ukoliko vašem organizmu nedostaje ovog vitamina moguće su česte masnice na koži,  a to može biti nuspojava dugoročnog unosa antibiotika u organizam.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Prehrambeni kvasac je dodatak jelima koji dolazi u obliku pahuljica ili praha. Riječ je o veganskom proizvodu koji, među ostalim, u receptima zamjenjuje mliječne...

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Putovanja

Pašman je smješten u zadarskom arhipelagu, a odlikuju ga izuzetne prirodne ljepote koje se protežu duž njegovih 70-tak kilometara obale.

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version