Dizajn

Nevidljivi namještaj

Pokućstvo koje se pojavi samo kad ga trebate
Imate mali, natrpan stan? Rješenje za vas je nevidljivi namještaj koji se pojavi baš kad vam treba. Do tog neobičnog rješenja došao je mladi britanski dizajner Ben Alun Jones. Njegov namještaj teško ćete vidjeti u prostoru, no, kada mu se približite on će se pojaviti.

Ben, kojemu je samo 25 godina, smatra da bi ovakav namještaj riješio problem skučenih gradskih stanova. Prvi komad koji je napravio bio je stolac, koji je zamišljen kao nevidljivi dio pokućstva koji se pojavi samo kada ga trebaš.



Istom idejom uslijedio je stol pa lampa. Akril sa zrcalnim filmom i LED rasvjeta samo su neke stvari koje otkrivaju tajne ovog pokućstva. U stvaranju ove iluzije Benu je uvelike pomoglo i to što je kvalificirani električni inženjer.

Kako bi postigao efekt nevidljivosti, mladi je dizajner dosta eksperimentirao s materijalima od kojih bi mogao dobiti željeni rezultat i na kraju došao do zrcalnog filma na akrilu.



Ovo je namještaj za 'čistunce', ne trpi prljavštinu, ili prašinu, jer zbog njih gubi svrhu. Stranice stolca moraju biti stvarno čiste kako bi se postigla nevidljivost. Kockasti pravilni oblik stolca i stola u sebi imaju svjetleću animaciju koja se može programirati. Ona se projicira kroz stol i time omogućuje pokretljivost statičnom predmetu.

I treći kućanski predmet u kolekciji, viseća lampa, također je kockastog oblika. Na prvi pogled ne doima se nevidljivo, ali kada se bolje pogleda, ogledala kojima je obložena reflektiraju svjetlost s kojom se lampa poput kameleona stapa s prostorom.



No, kada je vaš stan ispunjen nevidljivim namještajem, kako se s njime ne sudarati? Mladi dizajner mislio je i na to. Uvjerava nas kako nema opasnosti od sudara, jer ovaj namještaj nije u potpunosti, ili stvarno nevidljiv i reagira na vašu prisutnost.

Svijetleća animacija uključuje se pomoću senzora pokreta, tako da se namještaj pojavi kada smo u sobi, a kada nas nema, on nestane. Shvatit ćemo to kao dobar pokušaj 'otvaranja' malih prostora, iako je ovaj pomalo zastrašujući efekt samo dokaz da je pravi nevidljivi namještaj stvar bliske budućnosti.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Moj dom

Nobell je novi kuhinjski studio koji prvi i jedini na hrvatsko tržište dovodi prestižne Next125 kuhinje koje odlikuje pročišćeni dizajn i profinjenost.

Moj dom

Znate li da ljekoviti napitak ublažava akne?

Moj dom

Kuhinja i blagovaonica su bitni dijelovi svakog doma i mjesto gdje se okupljate sa svojim najbližima, obitelji i prijateljima, kako biste uživali u dobroj...

Moj dom

Kada govorimo o uređenju interijera svojeg doma, nedvojbeno je da ćemo dnevnom prostoru posvetiti posebnu pažnju.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version