Obitelj

Novi doživljaj trudnoće

Uređaj Baby Watcher omogućava slušanje otkucaja djetetova srca već od 14. tjedna trudnoće.
Ideja za Baby Watcher nastala je temelju dugogodišnje ginekološke prakse s trudnicama prim.dr. Stefana Engelbrechta. Nakon 13-godišnjeg rada u Austriji i brojnih razgovora s trudnicama, liječnicima i kolegama ginekolozima odlučio je kreirati uređaj s kojim će trudnice, ali i članovi obitelji moći lakše osluškivati srce još nerođenog djeteta.

– Svrha Baby Watchera, jednog od najsuvremenijih kompleta za ultrazvuk pomoću kojeg se mogu čuti otkucaji bebinog srca, je poticanje odnosa između majke i djeteta već u najranijem stupnju trudnoće,- kaže dr Engelbrecht.

Uređaj budućoj majci pruža mogućnost da već od 14. tjedna trudnoće na taj način bude u kontaktu sa svojom bebom.

Brže prepoznavanje komplikacija

– I budući otac može "čuti" svoj podmladak, a braća i sestre na vrijeme se pripremiti za novog člana obitelji. Također, za bake i djedove poseban je doživljaj "čuti" novoga člana obitelji već tijekom trudnoće. Time se produbljuje međusobni odnos bebe, buduće majke i cjelokupne obitelji, a harmonija prenosi na daljnji život,- objašnjava dr Engelbrecht.

Praktičnost uređaja je i tome što pruža priliku bržeg prepoznavanja mogućih zdravstvenih komplikacija, tvrdi njegov izumitelj. U takvim slučajevima kontaktira se liječnika, reagira se puno brže.

Između pregleda ultrazvukom


Zvuk Baby Watchera  može se po želji i pojačavati, a aparat nositi gotovo svugdje sa sobom. Trudnica u svakom trenutku može osluhnuti otkucaje bebinog srca, što ju čini sretnom i mirnom. Ovo je posebno važno u vremenu između ponovnog pregleda ultrazvukom u bolnici kod ginekologa. Dovoljno je samo malu sondu pritisnuti na trbuh s lijeve strane oko pupka…

– Skandinavske zemlje su prve počele koristiti Baby Watcher, a na moje veliko zadovoljstvo sada ga koriste i trudnice kod nas. Savjetujem svakoj budućoj majci da zapisuje u dnevnik svoje emocije koje prolazi dok sluša otkucaje bebinog srca,- poručuje naš sugovornik.

Cijena uređaja koji "slatko" iščekivanje do poroda pretvara u jedinstveni doživljaj u ljekarnama je oko 150 eura.
  Tko je izumitelj?Prim. dr. sc. Stefan Engelbrecht specijalizirao je ginekologiju u Petrovoj bolnici u Zagrebu te je bio šef ginekologije u Zaboku. Austrijsko Ministarstvo zdravstva ga je 1990-te godine pozvalo u bolnicu nedaleko od Graza kako bi radio na smanjenju perinatalne smrtnosti. Naime, na zabočkoj ginekologiji stopa smrtnosti je na 1000 porođaja jedne godine bila svega dva, a druge tri. Radeći kao voditelj odjela za vođenje kritičnih porođaja, tj. za smanjenje perinatalne smrtnosti uspio je sa svojim austrijskim i zabočkim timom smanjiti smrtnost novorođenčadi pa je na 6000 poroda bio samo jedan smrtni slučaj. 

Prije pet godina dr Engelbrecht se vratio u Hrvatsku. Vanjski je suradnik u ginekološkoj ordinaciji "ProNatal" u zagrebačkoj Tratinskoj ulici. Daje stručne savjete o trudnoći, sterilitetu te uslugu drugog mišljenja. Poznat je i po promociji nove metode kod poroda koja se primjenjuje u svijetu, a to je ispuštanje krvi iz posteljice preko nepodvezane pupkovine s majčine strane u placentnoj dobi, tj. iza porođaja djeteta. Ovaj strastveni tenisač, ponosni je otac petero djece.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Zanimljivosti

Baby Lavandon cipelice ručno su rađene od prirodnih materijala vrhunske kvalitete kao što su pamuk, koža i nebuk.

Savjeti stručnjaka

GravidonA je dodatak prehrani specijalno dizajniran za majku i bebu, koji osim što sadrži sve važne vitamine i minerale koji zadovoljavaju potrebe organizma trudnice...

Brinimo jedna o drugoj

Trenutna situacija s korona virusom nije razlog da se odustane od edukacije koja je izuzetno važna i upravo je zato udruga Europa Donna Hrvatska i ove...

Savjeti stručnjaka

Sva istraživanja potvrđuju važnost dojenja u prvim mjesecima života.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version