Obitelj

Opustite se za začeće

Kod potpomognute oplodnje opuštenost utječe na uspjeh.
Staromodni savjet da je za trudnoću potrebno opuštanje mogao bi možda nekim ženama pomoći da ostanu u drugom stanju, objavili su američki liječnici, a prenosi Hina.

Istraživanje je predstavljeno na skupu američkog društva za reproduktivnu medicinu. Zaključak je da ima nešto u tome.

Ravnajući se po zdravom razumu, godinama su ženama koje imaju problema s plodnošću prijatelji i rodbina savjetovali da se opuste. Prijedlog je, ipak, znao izazvati suprotan učinak. Također, dio stručne javnosti, pojedini ginekolozi i opstetričari, nisu smatrali da savjeti uopće mogu postići željeni rezultat.

Uspješnije do začeća


Promjene u stavu stručnjaka stigle su od ravnateljice klinike za plodnost u Bostonu i profesorice na harvardskom medicinskom fakultetu Alice Domar. Ona je provela istraživanje u kojem je otkrila da žene koje sudjeluju u programu ublažavanja stresa za vrijeme postupka potpomognute oplodnje imaju 160 posto više izgleda da zanesu od onih koje su se sa stresom nosile same.

– Stručnjaci za reproduktivnu medicinu dugo su proučavali koliki negativni učinak može stres imati na nemogućnost začeća – rekla je Domar. – Studija koju smo proveli pokazala je da programi za ublažavanje stresa mogu poboljšati stopu začeća i uspjeh IVF postupka (In Vitro Fertilisation) te, naravno, žene riješiti emotivnog pritiska i tereta u tim nastojanjima.

Domar i njezini kolege nasumično su odredile 97 žena i paralelno s postupkom potpomognute oplodnje podvrgnule ih programu za ublažavanje stresa. Uspješnost začeća u toj skupini bila je dva i pol puta veća nego u drugima. Bio je to dovoljan razlog da se savjeti baka ponovno nađu u središtu pozornosti.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

Seks

Seks je vrlo važan za intimno povezivanje u braku ili vezi, ali ponekad i neočekivane svakodnevne stvari mogu smanjiti libido

Drama Queen

S nekima bih nešto i odradila, a s nekima ne bih.

Duh i tijelo

Potrebe za magnezijem se povećavaju tijekom rasta, trudnoće ili dojenja.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version