Gastronomija

Pečena piletina s 40 režnjeva češnjaka

Zimski recept koji će vas oduševiti

Jedan od najpopularnijih recepata 2013. godine, diljem svijeta, bio je onaj za pečenu piletinu s 40 režnjeva češnjaka. Ako ste pomislili odustati od spravljanja ovog jela čim ste vidjeli koliko je češnjeva potrebno očistiti, vjerujte nam, na sve ćete to zaboraviti kada kušate ovo jednostavno i prefino jelo.

Češnjak je nenadmašivi borac protiv prehlada koje nas muče zimi, a pripisuju mu se zasluge za prevenciju nekoliko vrsta kancerogenih bolesti. Stari Egipćani su ga jeli da bi bili snažniji i izdržljiviji, a Grci konzumirali prije natjecanja na Olimpijskim igrama kako ih ništa ne bi spriječilo na putu ka pobjedi.

Mnogi svjetski kuhari danas ga koriste kao neizostavan sastojak juha i umaka, a nerijetko se stavlja uz meso kada se radi o pečenju. Ovisno o kuharu i ukusima koristi se u ljusci ili oljušten, u komadu ili usitnjen. Recept koji vam danas donosimo oduševit će ljubitelje češnjaka jer se koristi odljušten čime je njegov okus intenzivniji.


RECEPT – PEČENA PILETINA S 40 REŽNJEVA ČEŠNJAKA

Sastojci:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 pile narezano na komade
  • 40 oljuštenih režnjeva češnjaka
  • ½ šalice vermuta
  • ¾ šalice pilećeg temeljca
  • Sol i papar po želji


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. U dubljoj tavi zagrijte ulje pa ispecite komade piletine na srednjoj vatri, sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Zatim piletinu premjestite u posudu za pečenje, a na tavi ispržite 40 oljuštenih režnjeva češnjaka do zlatne boje.  

Potom ih zalijte vermutom i dok alkohol isparava drvenom ili plastičnom kuhačom sastružite sve ostatke pržene piletine i češnjaka. Nakon dvije minute,  kad se vermut malo izreducirao  dodajte  temeljac  i kuhajte još malo dok češnjak ne omekša. Premjestite ¼ češnjaka u posudu za pečenje u koju ste stavili piletinu, a ostatak zgnječite ili usitnite štapnim mikserom s ostalom tekućinom pa prelijte preko piletine.

Pecite u pećnici oko 15 do 20 minuta dok meso ne postane mekano.  Poslužite uz pire ili pečeni krumpir, rižu ili kuhano povrće. Dobar tek!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Ako vam je dosta raznih lijekova protiv prehlada i rado biste pomoć potražili u prirodi, možda rješenje nađete u ovom jednostavnom i ukusnom piću...

Gastronomija

Najuobičajeniji dodatak su komadići grilane piletine i inćuni. Neki chefovi dodaju joj škampe, jastoga, kavijar i povrće po želji. Kombinacija je pregršt!

Gastronomija

Pileće polpete izvrsna su i zdrava alternativa pilećim medaljonima. Kad treba brzinski  pripremiti nešto hranjivo, zdravo i ukusno polpete od piletine su odličan obrok...

Budi fit

Nepovratno izgubite do 3,5 kilograma u mjesec dana.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version