Jedan od najpopularnijih recepata 2013. godine, diljem svijeta, bio je onaj za pečenu piletinu s 40 režnjeva češnjaka. Ako ste pomislili odustati od spravljanja ovog jela čim ste vidjeli koliko je češnjeva potrebno očistiti, vjerujte nam, na sve ćete to zaboraviti kada kušate ovo jednostavno i prefino jelo.
Češnjak je nenadmašivi borac protiv prehlada koje nas muče zimi, a pripisuju mu se zasluge za prevenciju nekoliko vrsta kancerogenih bolesti. Stari Egipćani su ga jeli da bi bili snažniji i izdržljiviji, a Grci konzumirali prije natjecanja na Olimpijskim igrama kako ih ništa ne bi spriječilo na putu ka pobjedi.
Mnogi svjetski kuhari danas ga koriste kao neizostavan sastojak juha i umaka, a nerijetko se stavlja uz meso kada se radi o pečenju. Ovisno o kuharu i ukusima koristi se u ljusci ili oljušten, u komadu ili usitnjen. Recept koji vam danas donosimo oduševit će ljubitelje češnjaka jer se koristi odljušten čime je njegov okus intenzivniji.
RECEPT – PEČENA PILETINA S 40 REŽNJEVA ČEŠNJAKA
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 pile narezano na komade
- 40 oljuštenih režnjeva češnjaka
- ½ šalice vermuta
- ¾ šalice pilećeg temeljca
- Sol i papar po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. U dubljoj tavi zagrijte ulje pa ispecite komade piletine na srednjoj vatri, sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Zatim piletinu premjestite u posudu za pečenje, a na tavi ispržite 40 oljuštenih režnjeva češnjaka do zlatne boje.
Potom ih zalijte vermutom i dok alkohol isparava drvenom ili plastičnom kuhačom sastružite sve ostatke pržene piletine i češnjaka. Nakon dvije minute, kad se vermut malo izreducirao dodajte temeljac i kuhajte još malo dok češnjak ne omekša. Premjestite ¼ češnjaka u posudu za pečenje u koju ste stavili piletinu, a ostatak zgnječite ili usitnite štapnim mikserom s ostalom tekućinom pa prelijte preko piletine.
Pecite u pećnici oko 15 do 20 minuta dok meso ne postane mekano. Poslužite uz pire ili pečeni krumpir, rižu ili kuhano povrće. Dobar tek!
You must be logged in to post a comment Login