Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Pečena piletina s 40 režnjeva češnjaka

Zimski recept koji će vas oduševiti

Jedan od najpopularnijih recepata 2013. godine, diljem svijeta, bio je onaj za pečenu piletinu s 40 režnjeva češnjaka. Ako ste pomislili odustati od spravljanja ovog jela čim ste vidjeli koliko je češnjeva potrebno očistiti, vjerujte nam, na sve ćete to zaboraviti kada kušate ovo jednostavno i prefino jelo.

Češnjak je nenadmašivi borac protiv prehlada koje nas muče zimi, a pripisuju mu se zasluge za prevenciju nekoliko vrsta kancerogenih bolesti. Stari Egipćani su ga jeli da bi bili snažniji i izdržljiviji, a Grci konzumirali prije natjecanja na Olimpijskim igrama kako ih ništa ne bi spriječilo na putu ka pobjedi.

Mnogi svjetski kuhari danas ga koriste kao neizostavan sastojak juha i umaka, a nerijetko se stavlja uz meso kada se radi o pečenju. Ovisno o kuharu i ukusima koristi se u ljusci ili oljušten, u komadu ili usitnjen. Recept koji vam danas donosimo oduševit će ljubitelje češnjaka jer se koristi odljušten čime je njegov okus intenzivniji.

piletina s 40 reznja cesnjaka 1
RECEPT – PEČENA PILETINA S 40 REŽNJEVA ČEŠNJAKA

Sastojci:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 pile narezano na komade
  • 40 oljuštenih režnjeva češnjaka
  • ½ šalice vermuta
  • ¾ šalice pilećeg temeljca
  • Sol i papar po želji


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. U dubljoj tavi zagrijte ulje pa ispecite komade piletine na srednjoj vatri, sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Zatim piletinu premjestite u posudu za pečenje, a na tavi ispržite 40 oljuštenih režnjeva češnjaka do zlatne boje.  

Potom ih zalijte vermutom i dok alkohol isparava drvenom ili plastičnom kuhačom sastružite sve ostatke pržene piletine i češnjaka. Nakon dvije minute,  kad se vermut malo izreducirao  dodajte  temeljac  i kuhajte još malo dok češnjak ne omekša. Premjestite ¼ češnjaka u posudu za pečenje u koju ste stavili piletinu, a ostatak zgnječite ili usitnite štapnim mikserom s ostalom tekućinom pa prelijte preko piletine.

Pecite u pećnici oko 15 do 20 minuta dok meso ne postane mekano.  Poslužite uz pire ili pečeni krumpir, rižu ili kuhano povrće. Dobar tek!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Mommy Buzz vlogerica Tina donosi vam recept koji obiluje bojama, zdravim namirnicama i nutrijentima.

Savjeti stručnjaka

Donosimo vam popis deset namirnica koje pomažu u pročišćavanju tijela od toksina.

Gastronomija

Iako više nemamo problema s pronalaskom kvasca, važno je napomenuti da vam za ovaj kruh treba samo pola vrećice kvasca.

Gastronomija

Hranjiv, a lagan obrok.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.