Fashion report

Pomodarke vole “vintage”

Moda stvorena za nesklone odjevnim stereotipima.
Različite varijante retro odjeće snažno nadahnjuju svjetske modne dizajnere. Pod pojmom "retro" označava se odjeća koja oponaša stil i prenosi duh prošlih vremena -stilizirana, dorađena, te upotpunjena karakterističnim elementima stila određenog vremenskog razdoblja.

Suvremeni modni izričaj, makar bliži "mainstreamu" i opće prihvaćenom modnom diktatu, potpomognut je neograničenom inventivnošću suvremenih dizajnera i najnovijom tehnologijom izrade materijala, pa stvara nadasve zanimljiv modni eksperiment. Spajanje nekonvencionalnog s klasičnim, novog sa starim, jeftinog sa skupocjenim…

Sve što posjeduje patinu staroga danas je ultramoderno, a ono što je ne posjeduje, hotimično je dizajnerski “isfrizirano” kako bi se i ono svrstalo pod pomodni nazivnik "vintage". Stvoren je novi "second hand" trend dostupan u najnovijim kolekcijama, što znači da nema više višesatnog traganja za idealnim odjevnim predmetom s "patinom vremena", kako to rade mnoge slavne osobe opsjednute second-hand odjećom.



Odgovoriti na pitanje u čemu se ogleda čar njegovanja takvog modnog izraza, nije jednostavno. Jedan od osnovnih razloga zasigurno jest i taj da, budući nema nikakvih zadanosti i kreativnih ograničenja, ovaj modni izričaj dopušta razvijanje potpune modne individualnosti, omiljen i zagovaran naročito kod onih koji pitanje stila pretpostavljaju aktualnom modnom diktatu.

Četrdesete, šezdesete, sedamdesete, osamdesete…

Najviše modnih uprizorenja prošlosti u suvremenoj modi i konstantnu reinterpretaciju u modnoj masovnoj proizvodnji doživjele su šezdesete godine, s istančanim osjećajem za prirodno koji je utjelovio "hippie" pokret uz buntovništvo i snažan koloritom.

Pročišćena i odmjerena klasika četrdesetih godina transformirala se u rafinirani minimalizam devedesetih, a kasnije u općeprihvaćenu modernu klasiku.



Čak su i modno omražene osamdesete u kojima se toliko pretjerivalo sa luksuznošću i voluminoznošću odjeće, da su upravo definicija i primjer modnog neukusa, a potom i “ružne” sedamdesete godine, svoju reinterpretaciju doživjele u suvremenoj modi.



Na koncu, spomenimo, rafinman nostalgične elegancije pročišćenog vintage stila kasnih četrdesetih i ranih pedesetih, pravi hommage Diorovom "New Looku" i novoj silueti koja je obilježila modnu povijest, te francuskom "coutureu" koji na najljepši mogući način slavi modu i žensku ljepotu, snažan su lajt motiv mnogim dizajnerima posljednjih sezona.

“Staromodna je odjeća apsurdna samo dok ne postane pomodna.”
John Berger

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Fashion report

Dizajner Zoran Mrvoš sa svojom novom kolekcijom nije kreirao iluzornu bajku, već stvorio dizajnersku priču koja odražava stvarnost, a koja priča o stvarnim ženama...

Zanimljivosti

Zahvaljujući inovativnom partnerstvu između održivog modnog brenda Krie Designa i projekta Provir, ribarske mreže postale su naš saveznik u borbi protiv zagađenja mora i...

Zanimljivosti

Bez obzira radi li se o slabovidnosti, zaštiti od plavog svjetla ili pak sunca, naočale su dio svakodnevnog života, one su modni dodatak i...

Trendovi

Još jedna uspješna suradnja dizajnerice Ingrid Rojc i Sanje Kljajić koje su udružile svoje snage i napravile mušku kolekciju odjeće i nakita.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version