Budi fit

Ponovno u formi

Nakon burne proslave i ispijene čašice više mnogi se žale na mamurluk.
Baš zato dobro se prisjetiti nekoliko savjeta koji će pomoći da barem djelomično ublažite nadutost i želučane tegobe te općenito poremećaje metabolizma.

Idealan doručak su müsli, jogurt i voće, orasi i sjemenke. Ovakav obrok dobar je izvor ugljikohidrata te ima veliku količinu antioksidansa, proteina i esencijalnih masti, a to će pomoći organizmu da se lakše oporavi.

Druga mogućnost su pržena jaja s tostom od integralnog brašna s gljivama na žaru i rajčica. Naime, jaja sadrže aminokiseline, rajčica je puna antioksidansa, dok su gljive dobre za kiselinu u želucu. Kruh je, kao što vjerojatno znate, izvor ugljikohidrata, odnosno energije.

Napitak na bazi C vitamina

A prava vitaminska bomba bit će jaki antioksidantni koktel od mrkve, cikle, salate, jabuke i aloa vere koja izbacuje otrove. Iako je energetski napitak na bazi vitamina C kao stvoren za „dan poslije“ jer u pravilnom omjeru s drugim vitaminima i mineralima revitalizira i osigurava organizmu potrebnu hidrataciju. 

Protiv glavobolje popijte neki analgetik, po mogućnosti s mentolom i aloa verom koja djeluje umirujuće.

Protiv mučnine izazvane prekomjernim pićem odličan je đumbir. Može se npr. naribati svježi đumbir i jednu žličicu izmiješati sa sokom jednog limuna i popiti s mineralnom vodom ili čajem, a može se staviti i u jogurt. Đumbir je jaki antiseptik koji uravnotežuje crijevnu floru, jer uništava bakterije truljenja. Ujedno i potiče crijevnu peristaltiku.

Na probavne organe dobro djeluje i čaj od mente, a za oporavak jetre pomoći će jedenje artičoke, cikle, bijelog luka, jabuka, grožđa itd.

Blagotvorna masaža glave

Hidroterapija, tj. naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom poboljšat će cirkulaciju.

Budući da alkohol isušuje slinu i ograničava sposobnost usta da uništava bakterije za sprječavanje neugodnog zadaha, grlo se može isprati nekom tekućinom za dezinfekciju.

Dobro je i odrijemati barem 15 do 20 minuta, jer u suprotnom možete pasti u dubok san nakon kojeg ćete možda biti još umorniji.

Ako ste i dalje usprkos svemu mamurni, posegnite za blagotvornom masažom glave. Mogla bi vas smiriti i dovesti do rebalansa energetskog protoka. Ujedno će smanjiti traumu organizma izazvanu prejedanjem ili prekomjernim pićem.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Duh i tijelo

Biljke koje vam predstavljamo zasigurno "stanuju" u vašim kuhanjama.

Budi fit

Sok od đumbira i krastavaca, s dodatkom limuna i mente jedan je od najpoznatijih prirodnih napitaka za brzo mršavljenje.

Brinimo jedna o drugoj

Kada uzmemo u obzir činjenicu da su upravo upalni procesi glavni okidač za razvoj raznih kroničnih oboljenja u organizmu, tada đumbir i kurkuma još...

Savjeti stručnjaka

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version