Svi znamo da mliječni proizvodi obiluju kalcijem te da su rajčice dobre za srce. No, jeste li znali da spomenuti proizvodi imaju antikancerogena svojstva? Ako je vaš odgovor negativan, pravi je trenutak da putem ovog članka otkrijete skrivene prednosti hrane koju već ionako smatramo hranjivom.
Sir
Najpoznatija karakteristika: kalcij koji jača kosti Dodatne prednosti: sir obiluje menakvinonom – jednim oblikom vitamina K
Najnovije europsko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 24.000 osoba u dobi 35-64 godina je otkrilo kako visok unos menakvinona može smanjiti rizik od razvoja raka, aktiviranjem gena koje ubijaju stanice raka. Ostali izvori menakvinona su žumanjci, piletina i lisnato povrće.
Umak od rajčice
Najpoznatija karakteristika: likopen koji štiti srce Dodatne prednosti: Umaci bazirani na rajčicama sadrže apigenin, snažan flavonoid (antioksidans)
Istraživanje je pokazalo kako žene koje unose u organizam povećanu količinu apigenina (nalazi se i u celeru, peršinu i drugoj biljnoj hrani) imaju manju vjerojatnost za razvijanje karcinom jajnika.
Losos
Najpoznatija karakteristika: omega-3 masne kiseline koje smanjuju trigliceride i sprječavaju nakupljanje plaka u arterijama Dodatne prednosti: osobe koje konzumiraju povećane količine lososa ili druge hrane bogate omega-3 masnim kiselinama poput npr. oraha imaju 20% manje izglede za bolesti desni od pojedinaca koji ne vole ribu.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login