Obitelj

Prepolovljeno nasilje u sigurnim školama

I djeca trebaju aktivno sudjelovati u pripremi i provođenju prevencije njihovog zlostavljanja.
To je poruka Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece. WWSF – Women’s World Summit Foundation preporučuje da djeca istražuju mogućnosti prevencije u svojoj zajednici – kome se sve mogu obratiti, gdje mogu potražiti informacije i zaštitu, kako se mogu aktivirati u društvu i zahtijevati da budu zaštićena i sigurna.

A upravo su se nedavno predstavnici 121 škole iz cijele Hrvatske okupili u Šibeniku na drugom susretu “Mreže škola bez nasilja” kako bi zajedno s UNICEF-om nastavili borbu protiv nasilja među djecom, koja ovih dana obilježava svoju petu godinu. U pet godina je u školama koje nose naslov „Škole bez nasilja“ vršnjačko zlostavljanje prepolovljeno, što je potvrđeno istraživanjem u 39 škola koje od 2004. godine nose ovaj prestižni naslov.

Više od 440 učenika, roditelja, učitelja, ravnatelja i stručnih suradnika u Šibeniku je radilo na smanjivanju nasilja.

Hvatanje u koštac sa zlostavljanjem

A pristigli su i rezultati iz UNICEF-ovog istraživanja u 39 osnovnih škola u kojima se primjenjuje program "Sedam koraka do sigurne škole". Od početnog istraživanja o razmjeru vršnjačkog nasilja iz 2003. godine do danas, škole koje aktivno provode UNICEF-ov program prevencije nasilja prepolovile su vršnjačko zlostavljanje. Uz smanjenje nasilja o kojima svjedoče učenici, učitelji su u istraživanju izjavili kako se osjećaju puno kompetentnije i educiranije o problemu vršnjačkog nasilja.

– I dok svakodnevno slušamo o tome kako nasilje u našoj zemlji eskalira, znamo da se ono može smanjivati i spriječavati. No, to je ozbiljan posao koji zahtijeva dobru volju i puno truda svih nas – i djece i odraslih. Stoga je ključno da ova naša postignuća i iskustva podijelimo sa svima koji se žele ozbiljno uhvatiti u koštac s vršnjačkim zlostavljanjem te da nastavimo s jednakim tempom stvarati i nadograđivati sigurne i poticajne škole, jer naš posao ne može stati, – izjavila je tom prigodom Tanja Radočaj, predstojnica Ureda UNICEF- a za Hrvatsku.

Gibonni poveo UNICEF-ovu akciju

Mreža škola bez nasilja je zajednica škola koje su izrasle iz UNICEF-ove akcije "Stop nasilju među djecom" koju je 2003. godine poveo Zlatan Stipišić Gibonni, prvi UNICEF-ov ambasador dobre volje. Mreža danas broji 133 škole koje nose naslov "Škola bez nasilja".

Na početku skupa tri su nove škole proglašene školama bez nasilja, a 17 škola koje su stekle taj naslov 2004. godine potvrdile su svoj status ponovnom evaluacijom.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version