Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Prepolovljeno nasilje u sigurnim školama

I djeca trebaju aktivno sudjelovati u pripremi i provođenju prevencije njihovog zlostavljanja.

To je poruka Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece. WWSF – Women’s World Summit Foundation preporučuje da djeca istražuju mogućnosti prevencije u svojoj zajednici – kome se sve mogu obratiti, gdje mogu potražiti informacije i zaštitu, kako se mogu aktivirati u društvu i zahtijevati da budu zaštićena i sigurna.

A upravo su se nedavno predstavnici 121 škole iz cijele Hrvatske okupili u Šibeniku na drugom susretu “Mreže škola bez nasilja” kako bi zajedno s UNICEF-om nastavili borbu protiv nasilja među djecom, koja ovih dana obilježava svoju petu godinu. U pet godina je u školama koje nose naslov „Škole bez nasilja“ vršnjačko zlostavljanje prepolovljeno, što je potvrđeno istraživanjem u 39 škola koje od 2004. godine nose ovaj prestižni naslov.

Više od 440 učenika, roditelja, učitelja, ravnatelja i stručnih suradnika u Šibeniku je radilo na smanjivanju nasilja.

Hvatanje u koštac sa zlostavljanjem

A pristigli su i rezultati iz UNICEF-ovog istraživanja u 39 osnovnih škola u kojima se primjenjuje program "Sedam koraka do sigurne škole". Od početnog istraživanja o razmjeru vršnjačkog nasilja iz 2003. godine do danas, škole koje aktivno provode UNICEF-ov program prevencije nasilja prepolovile su vršnjačko zlostavljanje. Uz smanjenje nasilja o kojima svjedoče učenici, učitelji su u istraživanju izjavili kako se osjećaju puno kompetentnije i educiranije o problemu vršnjačkog nasilja.

– I dok svakodnevno slušamo o tome kako nasilje u našoj zemlji eskalira, znamo da se ono može smanjivati i spriječavati. No, to je ozbiljan posao koji zahtijeva dobru volju i puno truda svih nas – i djece i odraslih. Stoga je ključno da ova naša postignuća i iskustva podijelimo sa svima koji se žele ozbiljno uhvatiti u koštac s vršnjačkim zlostavljanjem te da nastavimo s jednakim tempom stvarati i nadograđivati sigurne i poticajne škole, jer naš posao ne može stati, – izjavila je tom prigodom Tanja Radočaj, predstojnica Ureda UNICEF- a za Hrvatsku.

Gibonni poveo UNICEF-ovu akciju

Mreža škola bez nasilja je zajednica škola koje su izrasle iz UNICEF-ove akcije "Stop nasilju među djecom" koju je 2003. godine poveo Zlatan Stipišić Gibonni, prvi UNICEF-ov ambasador dobre volje. Mreža danas broji 133 škole koje nose naslov "Škola bez nasilja".

Na početku skupa tri su nove škole proglašene školama bez nasilja, a 17 škola koje su stekle taj naslov 2004. godine potvrdile su svoj status ponovnom evaluacijom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Za početak, autosjedalica mora odgovarati visini mališana, a zatim i nekim drugim standardima (težini, samostalnom hodanju) kako bi odgovarala baš vašem djetetu.

Duh i tijelo

Meditacija se pokazala kao izvrstan alat za smirivanje nemirnog dječjeg uma.

Savjeti i preporuke

Becutan linija proizvoda namijenjena je njezi bebine i dječje kože, prepoznatljiva i sa izgrađenim identitetom na hrvatskom tržištu.

Drama Queen

Svi se nešto trse napisati R.I.P. dok s druge strane zlostavljaju zlostavljače. I tako u krug.

Advertisement