Prhko tijesto, kremast nadjev od sira i osvježavajuće voće daju idealan kolač za sve prilike pa čak i za one posebno svečane. Podsjeća na starinske pite, od jabuka, oraha ili sira, koje su nekad radile naše bake, ali ovaj put ideja je da tijesto bude dvobojno, tamno i svijetlo i naravno s osvježavajućim voćem, koje možete kombinirati po želji.
Na kraju kolač obilno pospite šećerom u prahu i uživajte.
Sastojci:
600 g mekogbrašna
220 g šećera
2 male žličice praška za pecivo
3 žlice kakaa za kolače
250 g maslaca
2 jaja
10 žlica mlijeka
naribana limunova korica
Nadjev:
1/2 kg posnogsvježeg sira
75 g šećera u prahu
1 puding od vanilije
1/2 dcl mlijeka
1 jaje
5 breskvi iz kompota (polovice)
Postupak:
Sve navedene sastojke za prhko tijesto podijelite na dva dijela s tim da u jedan dio dodajte kakao, a drugi neka ostane svijetao.
Brašno prosijte pa ga izmiješajte sa šećerom, praškom za pecivo, kakaom i limunovom koricom. Dodajte maslac narezan na tanke listiće, pa ga prstima umijesite u tijesto da dobijete mrvice. Dodajte jaje i po potrebi vrlo malo (4-5 žlica) mlijeka. Rukama dobro izmijesite tijesto te ga oblikujte u kuglu (loptu) te umotajte u prozirnu foliju i ostavite 40-ak minuta u hladnjaku. Na isti način umijesite svijetlo tijesto, umotajte kao i tamni dio u foliju i stavite na hladno.
Sir za nadjev prvo izmiješajte sa šećerom u prahu, a zatim ga dobro izmiksajte. U sir umiješajte prašak za puding razmućen s malo mlijeka te jaje. Nadjev dobro izmiješajte.
Dublji lim obložite papirom za pečenje, pa na njega položite razvaljano tamno tijesto, zatim rasporedite nadjev sa sirom i breskve narezane na ploškice. Pokrijte rastanjenim svijetlim tijestom.
Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 170 C, kroz 40-ak minuta. Pečen kolač pustite da se ohladi, a zatim narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login