Prhko tijesto, kremast nadjev od sira i osvježavajuće voće daju idealan kolač za sve prilike pa čak i za one posebno svečane. Podsjeća na starinske pite, od jabuka, oraha ili sira, koje su nekad radile naše bake, ali ovaj put ideja je da tijesto bude dvobojno, tamno i svijetlo i naravno s osvježavajućim voćem, koje možete kombinirati po želji.
Na kraju kolač obilno pospite šećerom u prahu i uživajte.
Sastojci:
- 600 g mekog brašna
- 220 g šećera
- 2 male žličice praška za pecivo
- 3 žlice kakaa za kolače
- 250 g maslaca
- 2 jaja
- 10 žlica mlijeka
- naribana limunova korica
Nadjev:
- 1/2 kg posnog svježeg sira
- 75 g šećera u prahu
- 1 puding od vanilije
- 1/2 dcl mlijeka
- 1 jaje
- 5 breskvi iz kompota (polovice)

Postupak:
- Sve navedene sastojke za prhko tijesto podijelite na dva dijela s tim da u jedan dio dodajte kakao, a drugi neka ostane svijetao.
- Brašno prosijte pa ga izmiješajte sa šećerom, praškom za pecivo, kakaom i limunovom koricom. Dodajte maslac narezan na tanke listiće, pa ga prstima umijesite u tijesto da dobijete mrvice. Dodajte jaje i po potrebi vrlo malo (4-5 žlica) mlijeka. Rukama dobro izmijesite tijesto te ga oblikujte u kuglu (loptu) te umotajte u prozirnu foliju i ostavite 40-ak minuta u hladnjaku. Na isti način umijesite svijetlo tijesto, umotajte kao i tamni dio u foliju i stavite na hladno.
- Sir za nadjev prvo izmiješajte sa šećerom u prahu, a zatim ga dobro izmiksajte. U sir umiješajte prašak za puding razmućen s malo mlijeka te jaje. Nadjev dobro izmiješajte.
- Dublji lim obložite papirom za pečenje, pa na njega položite razvaljano tamno tijesto, zatim rasporedite nadjev sa sirom i breskve narezane na ploškice. Pokrijte rastanjenim svijetlim tijestom.
- Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 170 C, kroz 40-ak minuta. Pečen kolač pustite da se ohladi, a zatim narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.
In this article:breskva, kolač, nada duhović, pita, Prhka pita od sira, recept, sir, tijesto, voće
Written By
admin

Click to comment
You must be logged in to post a comment Login