Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Prhka pita od sira i voća

Osvježavajući kolač podsjeća na pite naših baka.

Prhko tijesto, kremast nadjev od sira i osvježavajuće voće daju idealan kolač za sve prilike pa čak i za one posebno svečane. Podsjeća na starinske pite, od jabuka, oraha ili sira, koje su nekad radile naše bake, ali ovaj put ideja je da tijesto bude dvobojno, tamno i svijetlo i naravno s osvježavajućim voćem, koje možete kombinirati po želji. Na kraju kolač obilno pospite šećerom u prahu i uživajte.

Sastojci:

  • 600 g mekog brašna
  • 220 g šećera
  • 2 male žličice praška za pecivo
  • 3 žlice kakaa za kolače
  • 250 g maslaca
  • 2 jaja
  • 10 žlica mlijeka
  • naribana limunova korica

Nadjev:

  • 1/2 kg posnog svježeg sira
  • 75 g šećera u prahu
  • 1 puding od vanilije
  • 1/2 dcl mlijeka
  • 1 jaje
  • 5 breskvi iz kompota (polovice)
 

Postupak:

  1. Sve navedene sastojke za prhko tijesto podijelite na dva dijela s tim da u jedan dio dodajte kakao, a drugi neka ostane svijetao.
  2. Brašno prosijte pa ga izmiješajte sa šećerom, praškom za pecivo, kakaom i limunovom koricom. Dodajte maslac narezan na tanke listiće, pa ga prstima umijesite u tijesto da dobijete mrvice. Dodajte jaje i po potrebi vrlo malo (4-5 žlica) mlijeka. Rukama dobro izmijesite tijesto te ga oblikujte u kuglu (loptu) te umotajte u prozirnu foliju i ostavite 40-ak minuta u hladnjaku. Na isti način umijesite svijetlo tijesto, umotajte kao i tamni dio u foliju i stavite na hladno.
  3. Sir za nadjev prvo izmiješajte sa šećerom u prahu, a zatim ga dobro izmiksajte. U sir umiješajte prašak za puding razmućen s malo mlijeka te jaje. Nadjev dobro izmiješajte.
  4. Dublji lim obložite papirom za pečenje, pa na njega položite razvaljano tamno tijesto, zatim rasporedite nadjev sa sirom i breskve narezane na ploškice. Pokrijte rastanjenim svijetlim tijestom.
  5. Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 170 C, kroz 40-ak minuta. Pečen kolač pustite da se ohladi, a zatim narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.
Izvor: Just Good Food

Written By

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Gastronomija

Zamamni okus jagoda na proljetnoj deliciji.

Gastronomija

Kolač Uskršnja Golubica ili Colomba Pasquale jedan je ključnih simbola ovog velikog kršćanskog blagdana, ne samo u religijskoj ikonografiji, već i blagdanskim tradicijskim jelima...

Gastronomija

S 'popodnevnim čajem' na način koji se danas konzumira Englesku je davne 1840. upoznala Anna, sedma vojvotkinja od Bedforda.

Gastronomija

Danas vam predstavljam recept za kolač od slanutka. Iznenađujuće sočan, ukusan, jednostavan i pristupačan kolač za koji je potrebno manje od 15 minuta za...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.