Ukusna pita, prhki kolač s marelicama i nadjevom od svježeg sira odlično paše u ova uzavrela ljetna popodneva. Gotov kolač dobro rashladite u hladnjaku, čak i preko noći.
Sastojci:
400 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
1 prstohvat soli
700 gr svježih marelica
200 g šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
200 g hladnog maslaca
1/2 kg svježeg sira
1 dl slatkog vrhnja
1 vrećica praška za puding od vanilije
80 g listića badema
šećer u prahu za posipavanje
Postupak:
Tijesto zamijesite od brašna, malo soli, praška za pecivo, 100 g šećera, jednog jaja, 2 žlice hladne vode i maslaca. Dobro ga premjesite da bude jednolično i kompaktno, pa ga oblikujte u kuglu, koju zatim omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku kroz 30-ak minuta.
Pećnicu uključite da se zagrije na 20 C. Svježi sir izmiješajte s preostalim jajima, preostalim šećerom, slatkim vrhnjem, praškom za puding i listićima badema. Marelice operite i narežite na osmine.
Kalup za pečenje namastite ili obložite papirom za pečenje, a odstajalo tijesto razvaljajte na veličinu lima, pa ga izbockajte vilicom. Po njemu razmažite smjesu od sira, a na nju poslažite narezane marelice. Preostalo tijesto žlicom rasporedite po kolaču, pa ga pecite oko 40-ak minuta ili dok ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Pečen kolač ohladite prvo na sobnu temperaturu, a zatim ga stavite u hladnjak da se dodatno ohladi i stisne. Prije serviranja narežite ga na kocke i pospite šećerom u prahu.
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login