Prhki kolač od marelica

Ukusna pita, prhki kolač s marelicama i nadjevom od svježeg sira odlično paše u ova uzavrela ljetna popodneva. Gotov kolač dobro rashladite u hladnjaku, čak i preko noći.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 700 gr svježih marelica
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 jaja
  • 200 g hladnog maslaca
  • 1/2 kg svježeg sira
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 1 vrećica praška za puding od vanilije
  • 80 g listića badema
  • šećer u prahu za posipavanje

Postupak:

  1. Tijesto zamijesite od brašna, malo soli, praška za pecivo, 100 g šećera, jednog jaja, 2 žlice hladne vode i maslaca. Dobro ga premjesite da bude jednolično i kompaktno, pa ga oblikujte u kuglu, koju zatim omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku kroz 30-ak minuta.
  2. Pećnicu uključite da se zagrije na 20 C. Svježi sir izmiješajte s preostalim jajima, preostalim šećerom, slatkim vrhnjem, praškom za puding i listićima badema. Marelice operite i narežite na osmine.
  3. Kalup za pečenje namastite ili obložite papirom za pečenje, a odstajalo tijesto razvaljajte na veličinu lima, pa ga izbockajte vilicom. Po njemu razmažite smjesu od sira, a na nju poslažite narezane marelice. Preostalo tijesto žlicom rasporedite po kolaču, pa ga pecite oko 40-ak minuta ili dok ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Pečen kolač ohladite prvo na sobnu temperaturu, a zatim ga stavite u hladnjak da se dodatno ohladi i stisne. Prije serviranja narežite ga na kocke i pospite šećerom u prahu.

Just Good Food